Cseh István (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cseh István
Életrajzi adatok
Született1984november 5. (39 éves)
Gyergyószentmiklós
Pályafutás
Műfajokrock, worldmusic, cinematic music, klasszikus
Aktív évek1994
EgyüttesEgy Másik Zenekar, Vastaghúros, Török Tilla Folk Experience, Azara
HangszerGitár
TevékenységZenész, zeneszerző, producer

Cseh István weboldala
SablonWikidataSegítség

Cseh István (Cseh István, Gyergyószentmiklós, 1984. november 5.) magyar zeneszerző, gitárművész.

Életpályája[szerkesztés]

Cseh István zenéhez fűződő különleges kapcsolata már kisgyermek korában megmutatkozott. A klasszikus zenei koncertek izgalmas világa magával ragadta. 1993-ban a Tolcsvay Testvérek Magyar Mise németországi turnéját végigkísérve 9 évesen döntötte el, hogy zenész lesz. Még abban az évben klasszikus gitárt kezdett tanulni Békéscsabán a Bartók Béla Zeneiskolában, Varga Zsolt keze alatt. 1994-től a Szendrey Karper László gitárzenekar tagja, mint legfiatalabb növendék. 1999-ben egy évre Németországba költözött a család, így a 9. osztályt Németországban végezte el. Belépett a St. Ursula Gymnasium zenekarába és ezzel megkezdte könnyűzenei szárnybontogatásait. Ekkor vásárolta első elektromos gitárját is (Fender Stratocaster).

2000-ben hazatérve a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium tanulója lett, valamint a Bartók Béla Zeneiskola továbbképzős diákjaként tanult.

Érettségi megszerzése után a komolyzenei pályát választotta. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább, viszont stílusokon átívelő érdeklődése tovább erősödött. Itt ismerkedett meg Török Tillával, itt kezdték el a népzenei-improvizáció világában való kalandozásukat és itt ismerkedett meg Varga Viktorral, akivel rockzenekart alapítottak Neverland néven. Ebben az időszakban ismerkedett meg komolyabban a színház világával, elvállalta a Scapin furfangjai című darabban a gitáros szerepét.

2006-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, klasszikus gitár szakon. 2007-ben egy ösztöndíj kapcsán lehetősége nyílt a könnyűzene egyik fellegvárában a bostoni Berklee College of Music-on tanulni. A négy éves iskolát két és fél év alatt végezte el és 2009-ben Magna Cum Laude kitüntetéssel diplomázott. Zenei ismeretei itt bővültek ki igazán, átfogó ismereteket szerzett zeneszerzésből, hangtechnikából és a különböző stílusokból, a jazztől a metálon át a filmzenékig.

Hazatérve megalapította saját vállalkozását az AZARA Productions-t, szóló előadóként és több zenekar gitárosaként kezdett tevékenykedni (Vastaghúros, Török Tilla Folk Experience, Egy Másik Zenekar, Varga Viktor), színházi darabokban játszott (La Mancha Lovagja, Hyppolit a lakáj, Monte Cristo Grófja, Koldusopera, Légy jó mindhalálig stb.).  2010-ben Tanári állást vállalt a Premier Művészeti Szakközépiskolában és a Bartók Béla Zeneiskolában. 2012-ben Príma Díjat kapott munkásságáért. 2015 után tevékenysége egyre jobban áthelyeződött az előadóművészetről a zeneszerzés és a film irányába. Az kazahsztáni világkiállításon a Török Tilla Folk Experience-szel nyitották meg a magyar pavilont ahol több kompozíciója is elhangzott.

Filmekhez komponál zenét, forgatáson hangot rögzít, filmek hangkulisszájának felépítéséért felel és még filmszinkront is gyárt. Olyan művek köthetőek a nevéhez, mint a Magyar Tudományos Akadémia gondozásában megjelent A Szent Korona és Koronázási Kincseink Nyomában, az Erdély ég és föld között, az Ismerős Arcok Nélküled című számát áthangszerelte szimfonikus zenekarra, melyet a 2019-es Államalapítási Ünnepségen egy ország hallhatott, láthatott a tűzijáték alatt, az Erzsébetvárosi Filmfesztivál zenei rendezője, a Kurultaj törzsi nemzeti gyűlés 2021-es zenei arculata is a nevéhez kötődik.

Zeneszerzőként, hangszerelőként[szerkesztés]

9 évesen kezdett gitározni és az improvizációs képessége nagyon hamar megmutatkozott. Később egyre komolyabb kompozíciók következtek.

A Berklee College of Music-on, már gyakorta nem is a feladott anyagot gyakorolta, hanem elemezte azokat és írt egy saját művet. Így megtanulta az adott dalban előforduló zenei fordulatokat és technikai nehézségeket, de született belőle saját kompozíciója is. A Berklee-n kezdett film és reklámzeneszerzést tanulni.

Amikor csak teheti, munkáiban szeret valami érdekes koncepciót vagy hangszert használni.

Több sajátos hangszer feltalálása köthető már a nevéhez. A Bori NoteszRadnóti Miklós utolsó napjairól szóló színdarabhoz egy olyan hangszert készített dótokból és csövekből, melyet a munkaszolgálatosok a szerszámaikból összerakhattak. Ez a színdarab zenei arculatának meghatározó eleme lett. A Fenséges Új Utakon (Hunor-Magor legenda) egy zenélő íj kollekciót készített, mely ugyancsak kiemelt szerepet kap a film zenéjében.

2022. május 22-én jelent meg a székely himnusz 100. évfordulójára írt hangszerelése, mely vegyeskarra és szimfonikus zenekarra íródott. A felvételt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben készítették, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, vezényelte: Kocsár Balázs. Az évfordulós filmet a Filmever stúdió és a Csillagos Ötös Kft. készítette. Rendező: Bárány Krisztián, Producer: Takó Sándor.

Együttesei[szerkesztés]

Eddigi együttesei a következők:

Időszak Együttes/előadó
19941991 Szendrey Karper László Gitárzenekar
20042006 Neverland
20042018 Tillys
2010 Azara
2010 Vastaghúros (Swetter)
20102015 Varga Viktor
20102016 Egy Másik Zenekar
20102018 Török Tilla Folk Experience
20132018 Fantasy
2015 Waking The Spirit
A gitár egy fantasztikus hangszer, viszont zeneszerzőként nem vagyok 6 húrhoz kötve. A körülöttünk rejlő hangok és hangszínek palettája kimeríthetetlen.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]