Csecsveny vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csecsveny vára
Utvrda Čačvina
Csecsveny vára
Csecsveny vára
Ország Horvátország
Mai településČačvina
Tszf. magasság705 m

Épült13. század
Elhagyták18. század
(elhagyták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Védettségműemlék[1]
Elhelyezkedése
Csecsveny vára (Horvátország)
Csecsveny vára
Csecsveny vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 36′ 30″, k. h. 16° 47′ 57″Koordináták: é. sz. 43° 36′ 30″, k. h. 16° 47′ 57″
Csecsveny vára weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csecsveny vára témájú médiaállományokat.

Csecsveny vára (horvátul: Utvrda Čačvina) egy várrom Horvátországban, a Split-Dalmácia megyei Triljhez tartozó Čačvina településen.

Fekvése[szerkesztés]

A település felett keletre emelkedő 705 méter magas várhegyen állnak jelentős romjai. A hegy tetejéről nagyszerű kilátás nyílik a Sinji mezőre, a Kamešnica déli lejtőire és a Zamosorje egy részére. A terep áttekinthetősége lehetővé tette az őrségnek, hogy Triljből kelet felé terjedő térségben az áruk és utasok forgalmát sikerrel ellenőrizzék.

Története[szerkesztés]

A falu feletti várat 1200 körül építették a cetinai Triljből a bosznia Livnora vezető átjáró őrzésére. Első írásos említése Nagy Lajos király okleveléből, 1345-ből származik „Chechuven” alakban, amikor Cetina környékét Nelipics Ivánnak adja. 1372-ben még Nelipcsics Iváné, majd 1426-tól királyi vár. 1435-ben a Frangepánok birtoka lett, de 1436-ban már a Tallócziaké. A 15. század közepén átmenetileg Vukcsics István humi herceg szerezte meg, majd újra a Tallócziaké. A török terjeszkedés idején a 15. század második felében a horvát határvédelmi rendszer egyik kulcsfontosságú vára volt. A török a 16. század elején foglalta el és ágyús bástyákat épített hozzá. A vár egészen 1717-ig török kézen maradt.

A vár alatti vidék 1513-ban került török uralom alá. 1686-ban Trilj környékével együtt szabadult fel a török uralom alól, de az 1699-es karlócai béke ismét török kézen hagyta. Közben 1698-ban Hercegovinából és Poljicáról új keresztény lakosság telepedett le. Végleges felszabadulása csak az újabb velencei-török háborút lezáró pozsareváci békét követően 1718-ban történt meg, mely az új határt a Kamešnica-hegységnél húzta meg. Cupilli érsek 1718. június 16-án látogatta meg a várat és a települést és sem a várban sem a faluban nem talált templomot. Az érsek ekkor úgy rendelkezett, hogy a vár alatti első házat templommá alakítsák át és a Szent Őrzőangyalok tiszteletére szenteljék fel. A várat ezután hadi jelentőségét elvesztve pusztulni hagyták.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Tekintélyes romjai a falu felett emelkednek. A vár két toronyból állt, amelyeket egy hosszúkás udvar kötött össze. A keleti torony nagyobb és jobban megőrzött, kívül szabálytalan kerek alaprajzú, belül nyolcszögletű, konzervált kúttal. A nyugati torony kisebb és kevésbé jól megőrzött. Régészeti leletek kerültek elő a késő ókortól a 18. század elejéig, különösen a késő középkor időszakából.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]