Csatahajósor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Battleship row.jpg
Jelmagyarázat: 1 – USS California; 2 – USS Maryland; 3 – USS Oklahoma; 4 – USS Tennessee; 5 – USS West Virginia; 6 – USS Arizona; 7 – USS Nevada; 8 – USS Pennsylvania; 9 – Ford-szigeti támaszpont; 10 – Hickam légitámaszpont

A csatahajósor (angolul: Battleship Row) nyolc amerikai csatahajó csoportja, mely a hawaii Pearl Harbor kikötőjében horgonyzott a japán támadás idején 1941. december 7-én. Ezek a hajók szenvedték el a legnagyobb károkat és ők voltak a japán támadás elsődleges célpontjai. A USS Pennsylvania kivételével mind a hét a Ford-sziget mellett volt egy csoportba kikötve, a „Pennsy” nem messze tőlük szárazdokkban állt. Ez a nyolc csatahajó: Arizona, California, Maryland, Nevada, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee és West Virginia. Négy csatahajóosztályt képviseltek (Nevada, Pennsylvania, Tennessee, Colorado), a Colorado osztályból egy kivételével[1] mind megsérült, vagy elveszett. A USS Arizona mellé volt kikötve ekkor a Vestal nevű ellátóhajó is.

A támadás[szerkesztés]

Következmények[szerkesztés]

A támadást követően a leghamarabb a USS Pennsylvania lett úszóképes, december 20-án már kihajózott a kikötőből, főként a szárazdokk felszabadítása miatt és San Francisco-ba érkezett, ahol 1942. március 30-áig javítási munkákat végeztek rajta.

A következő, ami kiszabadult a USS Tennessee, ami a West Virginia miatt nem tudta elhagyni a kikötőt. Tíz nappal a támadás után sikerült mentesíteni és négy nappal később elindult az Államok nyugati partja felé javításra. Noha a USS Maryland-et is leírták a japánok, a hajó viszonylag épen maradt, december 30-án megérkezett a Washington állambeli bremertoni Puget Sound Navy Yard-ba javításra, őt a Tennessee követte. Az „Old Mary” 1942 februárjában bevetésre kihajózott.

A USS Nevada-t 1942. február 12-re úszóképessé tették, majd némi kikötőbeli javítást követően a Puget Sound Navy Yard-ba indult, ahonnan októberben távozott.

A USS California-t 1942. március 25-én tették úszóképessé, majd szárazdokkba vontatták Pearl Harborban. Június 7-én érkezett meg önerőből a Puget Sound Navy Yard-ba jelentősebb átalakításokra. A teljes átépítésből 1944. május 5-én indult el a Marianna-szigeteki partraszállás támogatására.

A USS West Virginia-t 1942. május 17-én tették úszóképessé és a 9-es számú szárazdokkba vontatták. Itt a részletes kárfelmérésen megállapították, hogy hét torpedótalálat érte. Végül utolsónak 1943. május 7-én hagyta el Pearl Harbort teljes átépítésre a Puget Sound Navy Yard-ba. 1944 júliusáig itt is maradt.

A felborult Oklahoma-t 1942. július 15-én felállították és a 2-es számú szárazdokkba vontatták, azonban a műszaki átvizsgálás során a leselejtezése mellett döntöttek, 1944. szeptember 1-jén kivonták a hadrendből, majd a felépítményeitől lebontott törzset 1946. december 5-én eladták bontásra. Az Arizona-t a víz alatt hagyták emlékhelyül a támadásnak, a vízből kiálló akadályt képező részeit eltávolították.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A USS Colorado a Puget Sound Navy Yardban tartózkodott ekkor.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battleship Row című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.