Csap (áramlástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kúpos csap

A csap a csővezetékben áramló folyadék vagy gáz elzárására illetve az áramlás sebességének szabályozására, estetleg az áramlás irányának megváltoztatására szolgáló szerelvény. A köznyelvben a szelepet is csapnak nevezik. A csap záróeleme hengeres, kúpos vagy gömb alakú alkatrész, melynek 90°-os elfordításával nyitható és zárható. A hagyományos boroshordók megcsapolására fából készített csapokat használnak, de csapokkal vannak felszerelve a söröshordók, a szamovárok és laboratóriumi berendezésekben is elterjedt használatuk. A laboratóriumi Bunsen-égő és a konyhai gáztűzhely égője is csapon keresztül kapja a gázt a palackból vagy a hálózatból.

A régi csapok záróeleme általában csonkakúp alakú, melynek kúpossága általában 1:6. Ennek előnye az egyszerű előállítás és az, hogy a jó tömítés érdekében fészkébe becsiszolható. A csap egyik jellemzője az, hogy gyorsan nyitható és zárható. Folyadékot tartalmazó csővezetékbe csak kivételes esetben szabad beépíteni, mert gyors elzárásakor a folyadék nyomása hirtelen megnő ("folyadékütés"), ami kellemetlen dinamikai hatásokat és szilárdsági problémákat is okozhat. A háromjáratú vagy háromutú csapok házán három csatlakozó csőcsonk van kiképezve. A három csőből bármelyik kettő a csap segítségével összeköthető.

A közönségesen vízcsapnak nevezett elzáró szerelvények többsége nevével ellentétben nem csap, hanem szelep, mivel záróeleme az ülésre merőlegesen mozdul el.

A korszerű csapok záróeleme gömb, ezért nevük gömbcsap. Ezek hosszú élettartamú, olcsó, nagy sorozatban gyártott szerelvények, előnyük, hogy a gömbfelülethez simuló műanyag tömítőgyűrűjük révén igen jól zárnak, nyitásukhoz-zárásukhoz kis erőre van csak szükség. A háztartásokban alkalmazott karos szerelvények is háromutú gömbcsapok, ezeknél a kar jobbra-balra mozgatásával a hideg és meleg víz arányát lehet beállítani, fel-le állításával pedig a folyadékáram mennyisége szabályozható. Használata nemcsak azért takarékos, mert a jó tömítettség miatt nem csöpög a csap, hanem azért is, mert a kívánt vízhőmérséklet előre beállítható, nem kell próbálkozással újra és újra beszabályozni a hideg-meleg víz arányát, így sok feleslegesen elpocsékolt víz takarítható meg.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Taps
A Wikimédia Commons tartalmaz Csap (áramlástechnika) témájú médiaállományokat.