Ugrás a tartalomhoz

Csacsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szilas (vitalap | szerkesztései) 2020. október 8., 19:37-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Párlatok kategória eltávolítva (a HotCattel))
Csacsa

Származási helyGrúzia
Alkoholtartalom%
A Wikimédia Commons tartalmaz Csacsa témájú médiaállományokat.
Egy üveg kitüntetett minőségű termék a Binekhi Estragon

A csacsa (grúzul ჭაჭა, ch’ach’a) hagyományos grúz törkölypárlat. Az ital neve a szőlőtörmelék vagy szőlőpogácsa, azaz a borszőlő kipréselése után visszamaradó szilárd anyag grúz nevéből származik. Jellemzően fehér szőlőfajtákból, a vizes törköly lepárlásával készül, de sok más gyümölcsből, például fügékből, körtéből, mandarinból, faeperből, sőt mézből is készítenek csacsát.

Készítése – kereskedelmi és magántermelés

A csacsa eredetileg a házi borkészítés mellékterméke volt, a köznyelvben grúz vodkának vagy szőlő vodkának is nevezik. A magánházaknál főzött párlatok jellemzően vörösréz üstökben, a pálinkakészítés hagyományos módszerével készülnek, és a gazda személyes tapasztalata, ízlése határozza meg az ital alkoholtartalmát, ízét és illatát. A házi készítésű törkölypárlatoknál nincs rögzített alkoholtartalom, részaránya 40-70 százalék között mozoghat. Néhány helyen fahordóban pihentetik, hogy a fából beoldódó aromakomponensekkel és színanyaggal gazdagodjon az ital.

A csacsa a 19. és 20. században vált nagyüzemi termékké, napjainkban már számos szeszfőzde, professzionális lepárló és pincészet saját termékcsaládjába építve készíti, és a kereskedelmi forgalomban értékesíti. Az üzemi előállítási folyamat szabályozott: a csacsa kizárólag szőlő felhasználásával készülhet, lágy, enyhén aromás ízű, 45% alkoholtartalmú ital, amit általában 0,5 literes üvegbe palackoznak, és a gyártó saját címkéjével látják el. Fogyasztás előtt legalább fél évig érlelik, pihentetik. Az egyik leghíresebb csacsa a Binekhi Estragon, amelyet a 2007-es Mundus Vini-díj ezüstérmével ismertek el. [1]

Egy tipikus házi csacsa lepárló
Palackozott termék

A csacsát tisztán, lehetőleg jéghidegen és citromhéjjal szervírozva fogyasztják, de koktélokhoz is felhasználható. Különösen a falusi lakosság körében volt szokás, hogy reggel egy pohárka pálinkával kezdték a napot. Étkezések alkalmával az ország nyugati régióiban az édességek mellé fogyasztják, Kelet-Grúziában pedig a sós ételek előtt.

Érdekességek

Mint a lepárlással finomított égetett szeszfélék többségét, a csacsát is alkalmazták gyógyszerként. Például a fül eldugulását és az emésztési zavarokat enyhítették vele, illetve külsőleg bedörzsölve a pattanások kialakulása ellen arcra is használták.

Az egykori washingtoni szovjet nagykövet, Andrej Andrejevics Gromiko jelentése szerint az 1945-ös jaltai konferencián Sztálin egy üveg csacsát adott ajándékba Franklin D. Rooseveltnek: „Véleményem szerint ez a legjobb vodka-fajta, bár jómagam a könnyebb borokat kedvelem.”[2]

Az idegenforgalom fellendítése érdekében a fekete-tengeri Batumi város vezetése 2012 nyarán épített egy törkölypálinkát lövellő szökőkutat. A híres Csacsa-torony kútjából minden nap 19 órai kezdettel 10 percre víz helyett csacsa folyik.[3]

Jegyzetek

  1. List of silver medals awarded during Mundus Vini 2007 Archiválva 2011. május 14-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  2. A. A. Gromyko: Erinnerungen. Verlag Econ, 1989. ISBN 3-430-13525-7. Entsprechender Auszug auf russisch hier
  3. Ingyenes alkohol a turisták számára, cikk német nyelven, abgerufen am 31. März 2012 23.00 Uhr [1]

Források

További információk