Csörgőlabda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A csörgőlabda a látássérültek sportja.

1946-ban, Németországban és Ausztriában alakult ki Sett Reindl és Hans Lorensen munkája révén. A háborúban megvakult veteránok számára találták ki, a katonák erőnlétének ápolására és a megváltozott életminőségük fejlesztéséhez használták.

Először Európában terjedt el, Németország után az északi régióban, például Dániában 1964-ben játszottak először csörgőlabda-mérkőzést. Tömegesen a hetvenes években kedvelték meg, és vált fokozatosan versenysporttá. Kezdetben országonként változó, laza szabályok szerint játszották. 1976-ban Torontóban mutatták be a sportágat a Paralimpiai játékokon. Az 1980-as arnhemi paralimpián játszották először hivatalos sportágként.

A csörgőlabdát mindkét nem vak és látássérült sportolói együtt, egy csapatban játsszák. A pályán csapatonként egyszerre három játékos lehet.

A csörgőlabda sportág Magyarországon a Magyar Kézilabda Szövetség hatásköre alá tartozik. Nemzetközi szervezete az IBSA (International Blind Sports Association), amelyet 1981-ben, Párizsban alapítottak. Céljuk, hogy a fogyatékkal élők – különösen a vakok és gyengén látók – fizikai aktivitását segítse. Az IBSA-n belül több sportág is van: pl. alpesi sí, atlétika, íjászat, judo, bowling, sífutás, erőemelés, úszás, tandemkerékpár, lövészet, baseball, sakk, krikett, evezés, vitorlázás, lovas sportok, tenisz, teke, golf.