Csörgőlabda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
csörgőlabda
A svéd csörgőlabda-válogatott a 2004-es athéni paralimpián
A svéd csörgőlabda-válogatott a 2004-es athéni paralimpián

Legfelsőbb vezető testületInternational Blind Sports Association
Egyéb nevek goalball
Eredet Ausztria
Csapat létszáma három fő
Labda csörgőlabda
Olimpiai igen (paralimpiai)

A csörgőlabda a látássérültek sportja, melyet csörgőkkel töltött labdával játszanak, a cél a labda begördítése az ellenfél kapujába. A látássérült játékosok számára a labda helyzetét a csörgők jelzik. Paralimpiai sportág.

Története[szerkesztés]

1946-ban, Németországban és Ausztriában alakult ki Sett Reindl és Hans Lorensen munkája révén. A háborúban megvakult veteránok számára találták ki, a katonák erőnlétének ápolására és a megváltozott életminőségük fejlesztéséhez használták.[1]

Először Európában lett népszerű, például Dániában 1964-ben tartották az első mérkőzést. Versenysporttá az 1970-es években fejlődött. Először nem volt különösebben szabályozva, a szabályok országonként változtak.[2] 1976-ban Torontóban mutatták be a sportágat a Paralimpiai játékokon. Az 1980-as arnhemi paralimpián játszották először hivatalos sportágként.[1] Az első világbajnokságot 1978-ban, Ausztriában rendezték.[2]

Magyarországon 1976 óta játsszák a sportot, 1982 óta magyar bajnokságot is rendeznek. A magyar férfi válogatott 1981-ben Európa-bajnokságot, 1999-ben világkupát nyert.[2]

Játékmenet[szerkesztés]

A csörgőlabdát mindkét nem vak és látássérült sportolói játsszák. A pályán csapatonként egyszerre három játékos lehet, a játék célja, hogy a labdát az ellenfél kapujába gurítsák, kézzel. A labdában található csörgők segítik a játékosokat, ezért a mérkőzés közben a közönségnek csendben kell maradni. A játékosok szemét bekötik, hogy minden látássérült játékos egyenlő esélyekkel játszhasson. A játékidő kétszer tizenkét perc.[2] A pálya mérete 9X18m (mint a röplabdapálya). A kapu a teljes alapvonalat elfoglalja, és 1,3 m magas. A játékosok a saját kapujukhoz közeli harmadban kell maradjanak, védjenek, támadjanak, tehát az ellenfelek nem érintkeznek mérkőzés közben.

Szervezetek[szerkesztés]

A csörgőlabda sportág Magyarországon a Magyar Kézilabda Szövetség hatásköre alá tartozik.[3] Nemzetközi szervezete az IBSA (International Blind Sports Association), amelyet 1981-ben, Párizsban alapítottak. Céljuk, hogy a fogyatékkal élők – különösen a vakok és gyengén látók – fizikai aktivitását segítse.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BBC SPORT | Other Sport | Disability Sport | Paralympics - goalball. BBC News, 2004. október 18. (Hozzáférés: 2015. március 6.)
  2. a b c d Csörgőlabda. Magyar Paralimpiai Bizottság. (Hozzáférés: 2020. november 26.)
  3. Parasport, csörgőlabda. Magyar Kézilabda Szövetség. [2020. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 26.)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap