Császárkőbányai összecsapás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Császárkőbányai összecsapás
A Császárkőbányánál harcolt rongyosok csoportképe
A Császárkőbányánál harcolt rongyosok csoportképe

KonfliktusNyugat-magyarországi felkelés
Időpont1921. szeptember 23.szeptember 27.
HelyszínCsászárkőbánya (Kaisersteinbruch, Burgenland) és Királyhida (ma Bruckneudorf, Burgenland)
EredményA Rongyos Gárda győzelme
Szemben álló felek
 Ausztria Rongyos Gárda
Muszlim önkéntesek
Parancsnokok
IsmeretlenHéjjas Iván
Bachó István százados
Winter-Latzay György százados
Ali Fasil
Hasan Pasarec
Szemben álló erők
Ismeretlen25 fő
Veszteségek
Ismeretlen (a parancsnok és egy őr halála bizonyos)1 halott, 1 sebesült
A Rongyos Gárda néhány tagja, köztük egy mohamedán önkéntes (balról a második)

A császárkőbányai összecsapás a nyugat-magyarországi felkelés egyik akciója volt a Fertő-tó környéki Császárkőbánya (ma Kaisersteinbruch) és Királyhida (ma Bruckneudorf) települések vidékén, 1921. szeptember 23. és szeptember 27. között. A harc az Őrvidék (Burgenland) megtartásáért küzdő Rongyos Gárda és az őket segítő albán és bosnyák önkéntesek sikerével végződött az osztrák csendőrséggel szemben.

A csendőrség szeptember 27-én újabb nagyerejű támadást indított Császárkőbánya irányába, amit a rongyosoknak megint sikerült elhárítaniuk. A településen még október 25-én folytak harcok, amik akkor elérték Pándorfalut (ma Parndorf) is.

Előzmények[szerkesztés]

Ausztria, bár vesztesként került ki az első világháborúból, de az antant támogatásával területi igényt támasztott Nyugat-Magyarország egy jelentős, németeklakta részére az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után, amely hatalmas felháborodást szült a térségben. A terület elcsatolásával már 1918-tól próbálkoztak. Ezt a célt szolgálta a Sopron melletti ún. Hiénc Köztársaság megalapítása is.

Hogy az osztrák követeléseket meghiúsítsák, emiatt Prónay Pál és Héjjas Iván volt katonákból, civilekből és muzulmán (bosnyák és albán) önkéntesekből megszervezték a Rongyos Gárdát, amelynek célja az Ausztriának ítélt területek megszállása és saját kézben tartása (ez a terület többet jelentett a mostani Burgenlandnál).

Már a nyár végén sikeres összecsapásokra került sor a térségben és a gárda meghiúsította az osztrák csendőrség valamennyi bevonulási kísérletét. Ausztriának nem volt hadserege és rendőri erői tehetetlenek voltak a rongyosok jól megtervezett és ügyesen kivitelezett gerilla-hadviselésével szemben.

A rongyosok terve[szerkesztés]

Héjjas egy merész haditerv keretében át akart osonni az osztrák csendőrség vonalain, hogy erőiket váratlanul, az éj leple alatt támadja meg. Tervének megfelelően szeptember 21-én egy 10 fős csapat Várkonyi Sándor őrmester vezetésével a Lajtát célozta meg, amit sikerült megközelítenie az osztrák őrök látótávolságán kívül. Várkonyi feladata volt, hogy miután Héjjas Királyhidán akcióba lép, ő elűzi a hidat őrző osztrákokat és a másik közeli fahídnál védelmi állást foglal el arra az esetre, ha az osztrákok erősítést küldenének Alsó-Ausztriából.

Akció Királyhidánál[szerkesztés]

Héjjas 25 emberével, Bachó István századossal, valamint a muzulmán önkénteseket vezető Ali Fasillal és Hasan Pasareccel elindult Királyhidára este fél tízkor. A felkelőknek sikerült átlopakodniuk az ellenséges vonalakon és elérték a csendőrség bódéit. Jól jött ehhez Bolya Sándor helyismerete, aki egykor csendőrként a környéken szolgált. Hajnali 2-kor a felkelők átkeltek az erdőn és elérték a barakkokat, amit korábban még a Monarchia hadserege épített és használt.

Héjjas a nagyobbik épület megtámadását tervezte, ezért rövid pihenőt tartott embereivel. A csapatnak volt egy rosszállapotú gépágyúja, amely gyakran beakadt a használat során, ezért mindenképp fontos volt a lehető legnagyobb meglepetés okozása az ellenség soraiban, amely fegyver és létszám tekintetében is jobban állhatott.

3 órakor a felkelők körbe vették az épületet. Héjjas és Bachó megölték az egyik őrt és a csendőrök parancsnokát, mire a rongyosok vad ordítozás közepette golyózáport és gránátokat zúdítottak a benn alvó csendőrökre. Az osztrákok jóformán viszonozni sem tudták a tüzet, hanem hanyatt-homlok menekültek ki az épületből.

A siker után Héjjas emberei Várkonyi segítségére siettek, aki már harcban állt a Lajta-hídnál az osztrákokkal. Félórás küzdelem után az ott állomásozó csendőröket is megfutamították. A rongyosok nem vesztettek embert, csupán egyetlen könnyebb sebesültjük volt.

Harc Császárkőbányánál[szerkesztés]

Héjjas, Wiener-Latzay Györggyel és Bachó Istvánnal szeptember 23-án újabb nagyszabású hadműveletbe fogott, ezúttal Császárkőbányánál. 24-re lendületes átkaroló támadással a magyarok és a muszlim önkéntesek megverik a csendőröket, elfoglalják Császárkőbányát és Nezsidert (ma Neusiedl am See). Másnap Bachó rövid tűzharcban megszerzi Széleskút falut. A Fertő-tó teljes környéke gyakorlatilag felszabadul.

Szeptember 27-én Sommereinből, Alsó-Ausztriából indul a csendőrség ellentámadása, amit kemény harc árán elhárítanak a rongyosok. Ebben az összecsapásban halt meg egy Vágó Mihály nevű önkéntes Moson vármegyéből.

Utóhadműveletek[szerkesztés]

Szeptember 28-án a gárda és a muszlim önkéntesek az ellenség nyugtalanítása érdekében kisebb akciókat intéztek a Lajta és a Lajta-hegység irányában. Ennek során benyomultak az alsó-ausztriai Haslauba is, míg Lajtakáta és Mosonújfalu környékén Várkonyi és Fasil újabb csendőregységet győzött le, ami a menekülés során Bocskay Gyula csapatába botlott bele. Az osztrákok a heves géppuskatűz miatt alig bírtak úszva elmenekülni a Lajtán.

A Lajtakörtvélyesnél vívott harcokban a felkelők biztosították a prellenkircheni utat két magaslat elfoglalásával. Ekkor megint egy osztrák falu, Edelsthal kerül a gárda megszállása alá.

Szeptember 30-án fegyveres incidense kerül sor Bocskay emberei és a Pozsonyligetfalu mellett állomásozó cseh katonák között. A felkelők a cseheket is megverik, akik kénytelenek a Dunán inneni oldalra visszavonulni. Pozsonyligetfalu Ausztria és Csehszlovákia között is területi vita részét képezte, s az antant eleinte előbbi félnek kívánta odaítélni, mivel lakosságának zöme akkoriban német volt.

Október 25-én, a sikertelen második királypuccs miatt kialakult zűrzavart próbálták az osztrákok kihasználni, s nagyerejű támadást intéztek Pecsenyéden (ma Pöttsching) keresztül Pándorfalu irányába. A támadást a beérkező erősítésekkel a Rongyos Gárda végül visszaverte, a harcban több csendőrt is lelőttek.

Irodalom[szerkesztés]

  • Missuray-Krúg Lajos: A nyugat-magyarországi felkelés. Negyedik kiadás. Röttig-Romwalter Nyomda bérlői kiadása. Sopron, 1938.