Csárszky József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csárszky József
Rozsnyó püspöke
Született 1886. május 9.
Egbell
Elhunyt 1962. március 11.
Kassa
Felekezet katolikus egyház
Püspökségi ideje
1925 – 1925
Előző püspök
Következő püspök
Bubnics Mihály
Balás Lajos
Csárszky József a Catholic Hierarchy-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csárszky József témájú médiaállományokat.

Csárszky József vagy Jozef Čársky (Egbell, 1886. május 9.Kassa, 1962. március 11.) a latin rítusú katolikus egyház püspöke Csehszlovákiában.

Élete[szerkesztés]

Emléktáblája Kassán

Egbellen született, mint egy a tizennégy gyermek közül egy szegény földműves családban. Középiskolai tanulmányait a szakolcai gimnáziumban, Pozsonyban, majd Esztergomban végezte, ahol érettségizett is. Teológiai tanulmányait a bécsi és az innsbrucki egyetemen végezte. 1909. július 26-án szentelték pappá Innsbruckban. 1915 és 1923 között a Branyiszkó melletti Siroka plébánosa, később a kassai szeminárium tanára. 1925-ben rövid ideig rozsnyói püspök, majd 1939-ig kassai püspök. Az első bécsi döntés után Csárszky püspök még üdvözli a bevonuló Horthyt Kassán, majd Esterházy Jánoshoz hasonlóan Szlovákiába megy az ottani egyházi élet szervezésére. A Szentszék 1939. július 19-én a "Dioecesium fines immature" enciklikájával kinevezte a Szatmári, Kassai és Rozsnyói Egyházmegyék Szlovákiában maradt részei adminisztrátorának eperjesi székhellyel, illetve tagorai címzetes püspöknek. 1940. június 30-ától a Szent Adalbert Társulat elnöke. 1946-tól ismét kassai püspök és adminisztrátora 13 hitközségnek a Szatmári Egyházmegyéből.

Kassai püspökként sokat tett a katolikus élet megújulásáért az 1. Csehszlovák Köztársaságban, mivel az új állam ellenségesen tekintett az egyházra annak "magyar és német jellege" miatt. Magát Csárszkyt is szlovák léte ellenére illették különböző jelzőkkel, miszerint a püspök magyarbérenc vagy túlzottan magyar szellemű. Egyházmegyéjében karitatív szolgálatot is működtetett a szegények megsegítésére. A szocializmus idejében is igyekezett megegyezni az állami hatóságokkal, részt vett a csehszlovák Pacem in terris ún. békepapi mozgalomban (ez nem azonos XXIII. János pápa azonos nevű enciklikájával), mely a megegyezést sürgette a kommunista hatóságokkal. Ezt a békepapi mozgalmat később a Vatikán egyházellenesnek minősítette. 1951. március 12-én négy másik püspökkel hűségnyilatkozatot tett a Csehszlovák Köztársaság mellett.

Csárszky püspököt a Szent Erzsébet-dómban helyezték örök nyugalomra.

Emlékezete[szerkesztés]

Emléktáblája van Eperjesen a Szent Miklós templomon és Kassán a Fő utcában.

Művei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Jozefína Zubková 2009: Život a služba biskupa Jozefa Čárskeho do roku 1939. Historické rozhľady V, 77–113.
  • Magyar katolikus lexikon I–XV. Főszerk. Diós István; szerk. Viczián János. Budapest: Szent István Társulat. 1993–2010.   [1]
  • Košická arcidiecéza

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Előde:
Balás Lajos
Rozsnyói katolikus püspök
1925
A rozsnyói egyházmegye címere
Utóda:
Bubnics Mihály
Előde:
Fischer-Colbrie Ágoston
Kassai katolikus püspök
1925–1939
A kassai főegyházmegye címere
Utóda:
Madarász István
Előde:
Madarász István
Kassai katolikus püspök
1945–1962
A kassai főegyházmegye címere
Utóda:
Štefan Onderko