Csány László Közgazdasági Szakközépiskola (Zalaegerszeg)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziuma
Alapítva 1874
Hely Magyarország, Zalaegerszeg
Korábbi nevei Csány László Közgazdasági Szakközépiskola
Típus Középfokú oktatási intézmény
Igazgató Németh Andrea
OM-azonosító 037 647
Elérhetőség
Cím 8900 Zalaegerszeg, Jókai út 6.
Postacím 8900 Zalaegerszeg, Jókai út 6.
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziuma weboldala

A Csány László Közgazdasági Szakközépiskola Zalaegerszeg egyik középiskolája.

Története[szerkesztés]

Zalaegerszeg város képviselő-testülete 1872-ben az intézmény megvalósítása érdekében felkereste a vármegye törvényhatósági bizottsági gyűlését, akik indokoltnak ítélték, és bizottságot küldtek a költségek gyűjtéssel történő előteremtésére. Ennek fejében ünnepélyes keretek között nyílt meg 1874. január 3-án Zalaegerszegi Polgári Fiúiskola néven. Az 1886/87-os tanévtől pedig Zalaegerszegi Államilag Segélyezett Községi Polgári Fiú-, Középkereskedelmi és Polgári Leányiskola lett az iskola hivatalos neve.

1899-ben államosították az iskolát és ezek után Magyar Királyi Állami Felső Kereskedelmi Iskolaként működtek. Az 1924/25-ös tanév után felvette az intézmény Csány László nevét és Zalaegerszegi Magyar Királyi Állami Négy Évfolyamú Csány László Fiú Felső Kereskedelmi Iskola lett a nevük. 1941-ben ismét nevet változtatott az intézmény Zalaegerszegi Magyar Királyi Állami Csány László Kereskedelmi Középiskolára.

A második világháború szörnyűségei után 1946. március 31-én megjelent rendelet indította útjára a Dolgozók Kereskedelmi Középiskoláját. Az 50-es években az intézménynek többször is megváltoztatták a nevét. Az 1949/50-es tanévben Közgazdasági Gimnázium, majd az 1950/51-es tanévtől Közgazdasági Középiskola nevet kapta, végül az 1952/53-as tanévben Közgazdasági Technikummá alakult.

Az 1957-ben beindult levelezős tagozat miatt 1958 szeptemberétől a Jókai utcába költözött az iskola. Az 1961. III. törvénytől az iskola közgazdasági szakközépiskolává alakult át, amely célja megváltozott általános irányú közgazdasági képzettséget nyújtott, majd a 60-as évek második felétől a gazdaság fejlődése által megkívánt, új ágazatokkal bővült, 1973-tól számítástechnikai ágazattal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]