Csákvári TK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aqvital FC Csákvár
Csapatadatok
Teljes csapatnév Csákvári Torna Klub
SzékhelyCsákvár, Magyarország
Alapítva1947
Klubszínek kék-sárga
Stadion Tersztyánszky Ödön Sportközpont
Vezetőedző Magyarország Szijjártó István
Elnök Magyarország Nagy Sándor
Bajnokság NB II
Nemzeti sikerek
magyar Bajnok0 alkalommal
magyar Kupagyőztes0 alkalommal
magyar Szuperkupa-győztes0 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Hivatalos honlap
Aqvital FC Csákvár honlapja

Az Aqvital-Publo Csákvári TK egy magyar labdarúgócsapat a Fejér megyei Csákváron, jelenleg az NB II-ben[1] szerepel.

Történet[szerkesztés]

A klub 1947-ben alakult Csákvári Torna Klub néven. Több szakosztállyal rendelkezett az elmúlt 60 évben az egyesület, Így a legnépszerűbb labdarúgó szakosztály mellett sikeres asztalitenisz szakosztály, kézilabda szakosztály is működött. Jelentős volt a szabadidősport szakosztály tevékenysége is az elmúlt időszakban a helyi lakosság életében. Korábban működött még sakk, tájfutó, lovas, és íjjász szakosztály is az egyesületben. 1989-ben a Szabad Föld-kupa döntőjéig menetelt a csapat, ahol a Körmendi Dózsa MTE csak egy góllal tudta felülmúlni az akkor még ötödosztályú Csákvárt, amelyet a következő felálással küldött pályára az akkori edző, Czipóth Pál: Kardos Attila – Pula (Szabó I.), S. Molnár, Magyar – Szmolka János (Schneider), Váli János, Gulyás G., Gulyás J. – Takács, Fekete, Magosi.
A jelenleg az NB II-ben szereplel az egyesület. Megelőzően 1994-től már szerepelt a csákvári csapat a nemzeti bajnokság harmadik vonalában, ahol kétszer is bronz érmet szerzett. Az 1997-1998-as bajnoki évben az NB II. Nyugati csoportjában szerepeltek a labdarúgók. Ezt követően ismét harmadosztály következett, egy év kihagyás után az alap bajnokságról újra indult a felnőtt labdarúgás. Az utánpótlás csapatok azonban az NB II. bajnokságban szerepeltek.
2011-ben történelmet írt a csákvári labdarúgóklub, hiszen Fejér megye 1951 óta íródó futballtörténetében egyedülálló módon pontveszteség nélkül nyerte meg a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot, illetve az ifjúsági és a megye III-as csapat is aranyérmes lett.[2]

Ezt követően a 2011–2012-es szezont 69[3] ponttal megnyerve feljutottak az NB II Nyugati csoportjába.[1]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

No. Poszt Játékos
1 HUN K Hegedűs Ferenc
2 HUN V Ambrus Sándor
3 HUN V Ódé Norbert
4 HUN V Racskó Roland
5 HUN V Burucz Barna
6 HUN KP Csordás Szabolcs
7 HUN KP Domján Attila
8 HUN KP Molnár Csaba
9 HUN KP Folmer Krisztián
10 HUN CS Rigó Gábor
No. Poszt Játékos
11 HUN CS Burányi Tamás
12 HUN CS Szarka Zsolt
13 HUN V Bencze Zsolt
15 HUN KP Molnár Viktor
16 HUN V Béres Zoltán
17 HUN KP Tornyai Tamás
18 HUN KP Domonyi Roland
22 HUN K Gelei Vince
33 HUN K Pirik Ferenc
AUT KP Mihály Dávid

Egykori és mai híres játékosok[szerkesztés]

Tersztyánszky Ödön Sportközpont[szerkesztés]

A jelenlegi pályát 1983-ban hatalmas társadalmi összefogás után adták át, a nyitómérkőzést a Tatabányai Bányász csapatával játszották a csákváriak 1000 néző előtt, a végeredmény 3-8 lett. A 2500 néző befogadására képes létesítményben az 1997-ben lejátszott telt házas Csákvári TK - Magyar labdarúgó-válogatott mérkőzés tartja a nézőcsúcsot, amelynek a végeredménye 1-6 lett.
A pálya talaja természetesen füves, a mérete 110 x 62 m, rendelkezik elektronikus eredményjelző táblával, a világítás ki van építve. A centerpálya mellett van egy hitelesített füves edzőpálya is (95 x 52 m). A létesítmény a Csákvári születésű olimpiai bajnokról Tersztyánszky Ödönről 2004-ben egy nagy felújítást követően lett elnevezve. A létesítmény számos országos bajnokságnak, és nemzetközi eseménynek is helyt adott. Négy alkalommal Mezei futó Országos Bajnokság, egy alkalommal tájfutó Rövidtávú Országos bajnokságnak adott helyt. Legnagyobb rendezvény a 2000. évben megrendezett 25. HUNGÁRIA KUPA Nemzetközi 5 napos Tájfutó verseny volt, melyen 22 ország több mint 1.300 fő versenyző vett részt. Ezen a versenyen Ausztráliából, Japánból, USA-ból, és számos Európai országból érkeztek Csákvárra versenyzők. Több nemzetközi labdarúgó mérkőzésnek is helyszíne volt Sportközpont. Így itt játszotta első magyarországi mérkőzését a világbajnoki ezüst érmes Ausztrál női válogatott a Magyar válogatottal. Továbbá itt játszott az U-15 válogatott a Svéd korosztályos válogatottal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Matók János: Szenzáció: feljutott az NB II-be a csákvári futballcsapat! (magyar nyelven). Fejér Megyei Hírlap, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2013. szeptember 3.)
  2. Parall Bálint: Történelmi siker csákvári focistáktól: pontveszteség nélkül nyertek (magyar nyelven). Fejér Megyei Hírlap, 2010. június 15. (Hozzáférés: 2013. szeptember 3.)
  3. NB III. Bakony csoport 2011/2012 (magyar nyelven). Focikatalógus. (Hozzáférés: 2012. május 27.)