Cruel Summer (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cruel Summer
(Cruel Summer)
2012-es amerikai rövidfilm
RendezőKanye West
Alexandre Moors
ProducerJonathan Lia
Vezető producerAlex Rosenberg
Amanda Palmer
Műfajmusicalfilm
ForgatókönyvíróKanye West
Elon Rutberg
FőszerepbenScott Mescudi
Ali Suliman
Razane Jammal
Kanye West
Sean Anderson
Tauheed Epps
Haját al-Fahád
Terrence Thornton
Chauncey Hollis Jr.
Benjamin Hudson
Teyana Taylor
Cydel Young
Aziz Ansari
Dalál al-Manszúr
ZeneKanye West
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKatar Doha, Katar
Játékidő35 perc
Forgalmazás
ForgalmazóDONDA
Island Def Jam
Doha Film Institute
Bemutató2012
Kronológia
Kapcsolódó filmRunaway (2010)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Cruel Summer egy rövidfilm, amelyet Kanye West késztett és a Cannes-i filmfesztiválon mutatták be.[1][2]

A film bemutatására felépítettek egy piramis alakú pavilont, amelyet a DONDA, az OMA és a 2x4 cégek terveztek. A mozi terem hét képernyőből állt, három a nézők előtt, egy a földön, egy a plafonon és egy a nézőtér bal-, és jobboldalán. A Cruel Summert egyszerre több szemszögből forgatták, így tökéletesen megfelelt a piramisban való vetítésre. Ezt a stílust és technológiát azóta hétképernyős élménynek nevezik.[3]

A filmet az azonos című album inspirálta, amelyet a GOOD Music lemezkiadó adott ki.[4] A „rövidfilm és a művészet keveréke”-ként írták le, a Los Angeles Times azt mondta, hogy a „surround-sound minősége egy Michael Bay-filmet egy iPad rövidfilmhez tesz hasonlóvá.”[5]

Szinopszis[szerkesztés]

Rafi (Scott Mescudi) egy autók ellopásával foglalkozó bűnöző szerelmes lesz egy vak arab hercegnőbe, akinek apja (Ali Suliman) csak akkor engedi meg, hogy összeházasodjanak, ha teljesíteni tud három kihívást. Minimálisan arab népmesékre épül a történet, a végső kihívásban Rafinak meg kell gyógyítania a hercegnő vakságát.[6]

Háttér[szerkesztés]

West csapatának tagjai, Alex Rosenberg és Elon Rutberg 2012 januárjában utaztak Dubajba, Abu-Dzabiba és Dohába, Katarba, hogy elkezdjék az első előkészületeket. Itt kormánytagokkal, az ország vezetőivel és a királyi család tagjaival is találkoztak, hogy megszerezzék a pénzügyi támogatást és az engedélyeket.[7]

Később kiderült, hogy a filmet csak Dohában fogják forgatni, amely Katar fővárosa.[8] A projektet a Doha Film Institute-tal együtt készítették, amely egy kulturális szervezet, amelynek elnöke Al-Majássza bin Hamád bin Hálifa Al-Táni, aki a katari királyi család tagja és Tamím bin Hamád Al Táni emír testvére.

Sarah A., katari színésznő volt a női főszereplő a filmben,[9] akinek ez volt az első szerepe. Az ország történetében még soha nem volt főszereplő egy katari nő egy filmben.

A filmet április közepén gyártották, mindössze egy hónappal a bemutatója előtt. Az utómunkálatokat New Yorkban végezték.

West a hétképernyős projektről azt mondta, hogy egy próbálkozás, hogy megváltoztassák a szórakoztatóipari élményeket. Mintha McQueen vagy Tarsem összeolvadt volna a Cirque du Soleil vagy Walt Disney szórakoztatói értékével.[8]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Cruel Summert méltatták a kritikusok.[10] A The Hollywood Reporter azt írta róla, hogy a film „úttörő” és megjegyezte, hogy „úgy tűnik Kanye West nem csak készíteni akart egy rövidfilmet, hanem teljesen meg akarja változtatni azt, ahogy a filmeket nézzük.”[11] A Los Angeles Times azt írta, hogy szerepel benne „új zene Westtől és a lüktető surround-sound minőség, amely egy Michael Bay-filmet egy iPad rövidfilmhez tesz hasonlóvá. A Cruel Summert sok kamerával forgatták, így minden képernyő más perspektívában mutatja be az akciót.”[5] A Rolling Stone szerint a filmnek nagyon jó a képvilága és méltatta West „jó vizuális érzékét.”[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kaufman, Gil: Kanye West To Debut 'Cruel Summer' Short Film At Cannes (angol nyelven). MTV News. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  2. Kanye West's 'Cruel Summer' Album/Film: 5 Safe Assumptions (amerikai angol nyelven). SPIN, 2012. május 18. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  3. Pics: Kanye West’s Seven-Screen Custom-Built Cinema In Cannes (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  4. Kanye Announces Cruel Summer Film & Album (amerikai angol nyelven). Rap Radar. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  5. a b Cannes 2012: Kanye West, auteur? (amerikai angol nyelven). LA Times Blogs - 24 Frames, 2012. május 24. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  6. Find Out What Kanye West’s “Cruel Summer” Film Is All About (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  7. Kanye West reportedly considering the UAE for short film. The National. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  8. a b Archive-Alicia-Malone: Kanye West's 'Cruel Summer' Premieres In Cannes (angol nyelven). MTV News. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  9. All About Kanye West’s Qatar Film “Cruel Summer” (angol nyelven). FROYO NATION BLOG, 2012. május 25. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  10. a b Stone, Rolling: Kanye West Debuts Short Film 'Cruel Summer' at Cannes (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2012. május 24. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
  11. Ford, Rebecca: Cannes 2012: Kanye West Debuts Groundbreaking Film With Kim Kardashian, Jay-Z in Attendance (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2012. május 23. (Hozzáférés: 2021. október 14.)

Források[szerkesztés]