Crips

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Crips banda graffitije az USA-ban

A „Cripek(Crips) az egyik legelvetemültebb, eredetileg Los Angelesben tevékenykedő, főleg színesbőrűek alkotta utcai banda (gang). A bandatagok főleg kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióval, fegyverkereskedelemmel stb. foglalkoznak, és a gyilkosságoktól sem riadnak vissza. A Crips tagok többnyire kék ruhájukról és kendőjükről (bandanna) ismerhetőek fel. Legnagyobb ellenségük a szintén Los Angeles utcáin tevékenykedő "Bloods" banda. Az egykori banda ma már egy kiterjedt, egymással laza kapcsolatban levő csoportok szövetsége, amely elsősorban az Egyesült Államok és Kanada területén tevékenykedik.

A Crips bandát Stanley Tookie Williams és Raymond Washington alapították az 1970-es évek elején. Két kisebb csoport egyesült: a Raymond alapította „Baby Avenues” banda és Tookie bandája. Williams azt állította, hogy eredetileg az utcákon dúló erőszak megfékezésére szövetkeztek. A rendőrség vitatja ezt az álláspontot, rámutatva a Crips-tagok által elkövetett erőszakos bűncselekmények hihetetlenül nagy számára.

Tookie-t 2005. december 13-án négyszeres gyilkosságért kivégezték, Raymond egy bandaháborúban vesztette életét.

A Crips tagok jellemzőihez tartozik még az is,hogy nem (illetve csak nagyon ritkán) használnak "B" betűt. Helyette általában C.K.-t (Crip Killa) írnak, B.K. (azaz Blood Killa) helyett pedig általában "cc"-t írnak (a "block" szó például "blocc"-ká módosul).

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Crips témájú médiaállományokat.