Crash Twinsanity

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crash Twinsanity
FejlesztőTraveller's Tales
Kiadó
ForgalmazóVivendi Universal Games
ProducerKirk Scott
ÍróJordan Reichek
ZeneszerzőSpiralmouth
SorozatCrash Bandicoot
PlatformokPlayStation 2, Xbox
Kiadási dátumPlayStation 2
Xbox
Műfajplatform
JátékmódokEgyjátékos
USK-besorolásUSK 6
AdathordozóDVD
A Crash Twinsanity weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Crash Twinsanity témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Crash Twinsanity egy platform-videójáték, melyet a Traveller's Tales fejlesztett. Észak-Amerikában a Vivendi Universal Games, Európában és Ausztráliában a Sierra Entertainment adta ki PlayStation 2-re és Xboxra is. A PlayStation 2-es verziót ismét kiadták egy háromlemezes "Crash Bandicoot Action Pack" nevű összeállításban. Ebben szerepelt még a Crash Nitro Kart és a Crash Tag Team Racing is). Ez utóbbi az USA-ban 2007. június 12-én, Európában 2007. július 12-én jelent meg.[2]

A Twinsanity a Crash Bandicoot sorozat 11. tagja. A játék három évvel a Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex törtlénete után játszódik, és továbbkíséri a sorozat főhősének és főgonoszának életét. Crash Bandicootnak és Doctor Neo Cortexnek együtt kell dolgozniuk, hogy megállítsák a Pokoli Ikreket, akik látszólag Dr. Cortexhez kötődő mutáns papagájok, és azt a feladatot kapták, hogy pusztítsák el a Wumpa-szigeteket.[3] Bár a Twinsanity vegyes kritikát kapott, a régi felhasználók körében kedvező volt a fogadtatása.[forrás?]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Crash Twinsanity a megjelenést követően pozitív értékeléseket kapott. A Play Magazine kijelentette, hogy a "Traveller's Tales 60-as képmegjelenés produkált másodpercenként, mindezt anélkül, hogy áldozatul esett volna a expanzió, eltörpítette volna a nagy és a kicsi találkozását vagy a villogó effekteket, miközben ügyesen egyensúlyozza a szereplők és a környezet egyensúlyát a történtekkel."[23] James B. Pringle az IGN-nél azt írta: "A Vivendi Universal kiadó ls a Traveller's Tales fejlesztő annyi humort és szerethetőséget csempésztek a játékba, hogy szó szerint hangosan kell nevetni tőle. Azért is várjuk hogy megverjük a főnököket, mert amellett, hogy közeledünk a játék célja felé, hallhatjuk a vicces párbeszédeket és a legviccesebb hangszerepeket."[17][18]

Az 1UP.com-nál dolgozó Andrew Wooldridge azt mondta, a játék "vicces, őrület játszani, és kimondottan fejlősdés a korábbi klausztrofóbiás lineáris játékvezetésekhez képest."[8] A GamePrónál dolgozó Chris Stead szerint a játék ňagy örömforrás a győzedelmeskedő fiatalságunknak, és humoros visszaemlékezés a veteránabbaknak."[12] A TeamXbox szerzője, Brent Soboleski szerint a játék "az egyik legjobb cím a Crash sorozatból, mióta elindultak az otthoni konzolok. Ezen kívül amiatt, hogy a régi ellenségekből partnereket csinált, a Twinsanity új színfoltot kapott."[22] Nick Valentino tollából a GameZone-ban az olvasható, hogy a játék "kinőtte elődeit azzal, hogy egyszersmind humoros és elragadóan élvezetes."[15]

Ugyanakkor az ugyanannál az oldalnál dolgozó Luis Bedigian szerint a játék "megduplázza a pszichopaták elmeállapotát, de ugyanakkor csak fele akkora élvezetet biztosít a játékosoknak."[16] Ryan Davis a GameSpotnál arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy "kicsit kifordították a sarkaiból a játékot, de ez nem egy eget rengető élmény a 3D platformot használóknak, ugyanaokkor olyan, mintha karon lőptte volna magát a sorozat, mint ahogy a Wrath of Cortex is elhasalt, és amit csinál, azt elég jól teszi."[13][14] Az Official Xbox Magazine kijelentette, hogy "még ha frusztráló is, hogy egy ugrásnál az 50. alkalommal halsz meg, még mindig halálian viccesnek gondolod."[20] Kristan Reed az Eurogamertől azt mondta, "meg lehet nézni magát a játék cselekményét, és mikor eléri a lehetőségeit, ez annyira élvezetes, amennyire ilyet csak ígérhet ez a műfaj. Vannak benne olyan magasan kivitelezett részek, melyekre sokáig fogunk emlékezni."[10]

A PSM Magazine a játék grafikáját és irányíthatóságát dicsérte, de kritizálta a szintek kinézetét, mely szerinte „annyi olcsó fogással öli meg a játékot, amennyivel csak lehet."[21] A Game Informer egyik értékelője így fejezte be írását: "Miközben fáj, hogy ezt kell mondanom, lehet, hogy a Crashnek teljesen át kellene vennie a |Blossom jellegét, és utána el kellene tűnnie."[11] Az Official U.S. PlayStation Magazine szerint a játék ”dőzsölés”, és "az elveszített lehetőségek tragikus története, mivel egy vidám platformos játékos képe sejlik fel a nekem-is-szeméthalmaz mögött.”[19] Az Electronic Gaming Monthly úgy döntött, "a vicces megfogalmazás (a volt Ren és Stimpy szövegének udvariassága) sem mentheti meg a Crash szellemtelen, leporolt, antikvált, inspirációk nélküli változatát még a szemet gyönyörködtető vizuális effektekkel sem. "[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Crash Twinsanity whirls into stores. GameSpot. (Hozzáférés: 2016. augusztus 9.)
  2. 'Crash Bandicoot Action Pack Related Games. GameSpot. (Hozzáférés: 2012. december 16.)
  3. Crash Twinsanity Instruction Manual. Vivendi Universal Games, 4. o. (2004) 
  4. 'Crash Twinsanity for Xbox - GameRankings. GameRankings. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.)
  5. 'Crash Twinsanity for PlayStation 2 - GameRankings. GameRankings. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.)
  6. 'Crash Twinsanity (xbx: 2004): Reviews. Metacritic. [2008. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.)
  7. 'Crash Twinsanity (ps2: 2004): Reviews. Metacritic. [2010. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.)
  8. a b Andrew Wooldridge: 'Crash Twinsanity Review from 1UP.com. 1UP.com, 2004. október 14. [2005. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „This game is funny, fun to play, and is a definite improvement on the claustrophobic linear levels of games past.”
  9. a b (2004) „Crash Twinsanity”. Electronic Gaming Monthly 185 (December 2004), 170. o. „Funny writing (courtesy of an ex-"Ren & Stimpy" scribe) can't save this uninspired rehash of antiquated Crash antics with lackluster visuals.” 
  10. a b Kristan Reed: 'Crash Bandicoot: Twinsanity Review // PS2 /// Eurogamer - Game Reviews, News and More. Eurogamer, 2004. október 6. (Hozzáférés: 2008. augusztus 14.) „The gameplay variation is there for all to see, and when it hits the mark it — believe it or not — is every bit as enjoyable as the very best the genre has to offer, with some true high points to look back on.”
  11. a b (2004) „Crash Twinsanity”. Game Informer (November 2004), 146. o. „While it pains me to say this, maybe Crash should make like the entire cast of "Blossom" and disappear.” 
  12. a b Chris Stead: GamePro | Crash Twinsanity - Australian Review. GamePro, 2004. július 12. [2007. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „Great fun for our gaming youth and a humorous piece of nostalgia for veterans keen to spank their bandicoots, one last time.”
  13. a b Ryan Davis: 'Crash Twinsanity Review for Xbox - GameSpot. GameSpot, 2004. október 5. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „It's a little rough around the edges, and it doesn't break new ground for 3D platformers, but it gives the series the shot in the arm that Wrath of Cortex failed to, and what it does, it does pretty well.”
  14. a b Ryan Davis: 'Crash Twinsanity Review for PlayStation 2 - GameSpot. GameSpot, 2004. október 5. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „It's a little rough around the edges, and it doesn't break new ground for 3D platformers, but it gives the series the shot in the arm that Wrath of Cortex failed to, and what it does, it does pretty well.”
  15. a b Nick Valentino: 'Crash Twinsanity Review - Xbox. GameZone, 2004. október 8. [2009. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „Rises above the game's original roots to bring a game that's both refreshingly humorous as well as downright enjoyable.”
  16. a b Louis Bedigian: 'Crash Twinsanity Review - PlayStation 2. GameZone, 2004. október 10. [2009. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „It's double the insanity for all you psychopath-loving gamers out there, but it's half the fun for gamers.”
  17. a b James B. Pringle: IGN: Crash Twinsanity Review. IGN, 2004. október 5. [2009. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 25.) „Publisher Vivendi Universal and developer Traveller's Tales have infused so much humor and likeability into the game that you will literally laugh out loud. You'll look forward to defeating each boss not just because you're that much closer to beating the game, but to witness some of the best in-game dialogue and funniest voice acting around.”
  18. a b James B. Pringle: IGN: Crash Twinsanity Review. IGN, 2004. október 5. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 25.) „Publisher Vivendi Universal and developer Traveller's Tales have infused so much humor and likeability into the game that you will literally laugh out loud. You'll look forward to defeating each boss not just because you're that much closer to beating the game, but to witness some of the best in-game dialogue and funniest voice acting around.”
  19. a b (2004) „Crash Twinsanity”. Official U.S. PlayStation Magazine (November 2004), 124. o. „A bummer - it's a tragic tale of missed opportunities, as a funny, engaging platformer shines through the me-too muck.” 
  20. a b (2004) „Crash Twinsanity”. Official Xbox Magazine (December 2004), 73. o. „Even if you're frustrated by dying on a jump for the 50th time, you'll still think it's funny as hell.” 
  21. a b (2004) „Crash Twinsanity”. PSM Magazine (December 2004), 78. o. „Though the game looks and controls well, levels appear to be designed to kill the player in as many cheap ways as possible.” 
  22. a b Brent Soboleski: 'Crash Twinsanity Review (Xbox). TeamXbox, 2004. október 7. [2009. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 27.) „One of the best Crash titles to have been released since its earliest inception on home consoles, and its creative use of combining past enemies as partners is what gives Twinsanity a new lease on life.”
  23. a b (2004) „Crash Twinsanity”. Play Magazine (October 2004), 69. o. „Creating a gamer's game through and through, Traveller's Tales has delivered a 60 frame/s cartoon epic without sacrificing expanse, dwarfing boss encounters or vivid effects by skillfully balancing model and environment integrity with performance.”