Crash Team Racing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Crash Team Racing
Fejlesztő Naughty Dog
Kiadó Universal Interactive Studios
Forgalmazó Sony Computer Entertainment
Tervező Jason Rubin
Zeneszerző Josh Mancell
Sorozat Crash Bandicoot széria
Platformok PlayStation
PlayStation Network
Kiadási dátum ÉA1999. szeptember 30.
PAL1999. október 21.
JPN1999. december 16.
AUS2000. január 9.
Műfaj gokártverseny
Játékmódok egyjátékos/többjátékos
Korhatár Korhatár nélküli
USK-besorolás USK 6
Adathordozó CD
A Crash Team Racing weboldala

A Crash Team Racing egy gokartversenyzős játék, amelyet a Naughty Dog fejlesztett és a Sony Computer Entertainment Europe adott ki PlayStationre. A játék először Észak-Amerikában 1999. szeptember 30-án, Európa szerte és Ausztráliában pedig ugyanezen év végén került a polcokra. Később újra kiadták a Sony Greatest Hits sorozatban 2000-ben és a Platinum sorozatban 2001. január 12-én, továbbá elérhetővé vált az európai PlayStation Store-ban 2007. október 18-án, majd a japánban 2008. június 11-én, végül az észak-amerikaiban 2010. augusztus 10-én.

A Crash Team Racing a negyedik tétel a Crash Bandicoot szériában. Ez az első Crash Bandicoot játék a versenyzés műfajában, és az utolsó Crash Bandicoot cím amelyet a Naughty Dog fejlesztett. A játék története egy kis létszámú csapat törekvésére fókuszál a Crash Bandicoot sorozat korábbi kiadásaiból, akiknek versenyezniük kell Nitros Oxidével, hogy megmentsék a bolygójukat a pusztulástól. A játékban a játékosok a tizenöt karakter közül egyet irányíthatnak, azonban kezdetben csak nyolc érhető el közülük. A versenyek során különféle fegyverek és a sebességet növelő tárgyak használhatóak fel, az előny megszerzéséért, valamint egy gombkombináció elsajátításával a játékos bármikor kedvére felgyorsíthatja a gokartja sebességét.

A Crash Team Racinget a kritikusok egyaránt dicsérték a játékmenetéért és a grafikájáért, bár a hangvilág vegyes értékeléseket kapott egyszínűségé miatt. Egy indirekt folytatás, a Crash Nitro Kart 2003-ban jelent meg a PlayStation 2, GameCube, Xbox, Game Boy Advance és N-Gage konzolokra.

Játékmenet[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

A szereplők a korábbi három játékból már megismert karakterek. Összesen tizenöt versenyző közül lehet választani, azonban ezek közül kezdetben csak nyolc érhető el. A maradék hét karakter a kalandozás kivételével minden más játékmódban elérhetővé válik. Közülük hatot a színes gyémánt kupák megnyerésével, egy további karaktert pedig csak kóddal lehet megnyitni. A tévhitekkel ellentétben a főellenség, Nitros Oxide az összes játékmód teljesítése esetén sem válik elérhetővé.

A vezetést nagyban befolyásolja az, hogy milyen adottságú karaktert választ a játékos. Például némelyikük végsebessége nagyobb mint a többieké, de ebből kifolyólag nehezebben tudják bevenni az élesebb kanyarokat mint lassabb társaik.

Játékmódok[szerkesztés]

A Crash Team Racingben rengeteg játékmód áll rendelkezésre, köztük a történet végigjátszása, időmérő, azonnali versenyzés egyedül vagy akár többen is, és egy aréna ahol a játékosoknak egymást megsebesítve kell pontokat szerezniük a győzelemért.

Az időmérő kihívásainak teljesítésével elérhetővé válik egy évkönyv nevű videó, ami a fejlesztő csapat négyéves munkáját foglalja össze, és Crash Bandicoot akkori népszerűségét mutatja be.