Cougar Gold sajt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cougar Gold sajt
A sajtot tartalmazó konzervdoboz
A sajtot tartalmazó konzervdoboz
NévadóDr. N. S. Golding
Nemzet, országAmerikai Egyesült Államok
Gyártás helyePullman

A Cougar Gold a Washingtoni Állami Egyetem pullmani campusán található Ferdinand Tejüzemben készülő fehér színű, erős aromájú cheddar.

Történet[szerkesztés]

A Washingtoni Állami Egyetem az 1940-es években kezdett sajtgyártásba, miután az amerikai kormányzat és az American Can Company által finanszírozott projekt keretében a sajt konzervdobozban való tárolhatóságára keresték a választ.[1] A Cougar Gold gyártása is ekkor kezdődött; nevét Dr. N. S. Goldingról, a kutatás egyik vezetőjéről kapta.[2]

Az Amerikai Sajttársaság a Cougar Goldot 1993-ban kékszalaggal jutalmazta, majd a termék az 1995-ös USA sajtbajnokságon ezüstérmes lett. A 2000-es nemzetközi sajtversenyen a Cougar Gold ezüst-, a 2006-oson pedig aranyérmet kapott.[3]

Előállítás[szerkesztés]

A sajtot a csarnok többi termékéhez hasonlóan 30 uncia (85 dekagramm) űrtartalmú konzervdobozban hozzák forgalomba. A terméket értékesítés előtt legalább egy évig érlelik. A sajt megfelelő hűtés mellett korlátlan ideig megőrzi szavatosságát. Az étel ízvilága az amerikai svájci-, valamint a gouda sajtéhoz hasonló; az idő múlásával aromásabbá, szárazabbá és omlósabbá válik.

A WSU Creamery nyolc különböző ízű sajtot, és számos jégkrémet is előállít;[4][5] a tejüzemhez tartozó fagylaltozóban történő árusítás, és az országszerte történő terjesztésre való előkészítés is a hallgatók feladata.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grant Bradley: A Man, a Plan, a Can: All About Cougar Gold Canned Cheese (angol nyelven). Culture, 2017. március 29. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  2. Dr. N.S. Goulding, the man who created Cougar Gold (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem. [2015. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  3. Awards (angol nyelven). Washingoni Állami Egyetem, WSU Creamery. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  4. Ferdinand’s Ice Cream Shoppe (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, WSU Creamery. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  5. How is ice cream made? (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, WSU Insider, 2019. július 3. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cougar Gold cheese című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]