Cosmopolitan (koktél)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cosmopolitan
Egy Cosmopolitan koktél
Egy Cosmopolitan koktél

TípusKoktél
Származási helyAmerikai Egyesült Államok
Főbb összetevők4.0 cl Vodka, 1.5 cl Cointreau, 1.5 cl friss lime juice, 3.0 cl áfonyalé
Alkoholtartalom15-18%
A Wikimédia Commons tartalmaz Cosmopolitan témájú médiaállományokat.

A cosmopolitan egy közepes (nem túl édes, nem túl száraz) ízű koktél, ami leginkább a híres Szex és New York című sorozatból lehet ismerős.

Eredete[szerkesztés]

A legtöbb forrás szerint a koktélt a floridai South Beachen dolgozó mixerlány, Cheryl Cook alkotta meg. Egy internetes interjúban Cheryl Cook elmondta, hogy 1985-ben vagy 1986-ban találta ki ezt az italt. Eredeti receptje szerint a koktélba kell “Absolut Citron, egy löttyintésnyi triple sec, egy csöppnyi Rose's citromlé és csak éppen annyi áfonyaszörp, hogy csinosan rózsaszínre fesse.

A következő ember, aki részt vett az ital megalkotásában Tobí Cecchini volt Manhattanből. Amikor az Odeonban dolgozott, Cecchini az eredeti Cook féle ital hanyagul leírt változatát használta, ezért aztán kitalált egy kicsit eltérőt, ez lett az ital készítésének általánosan elfogadott módja.

A Cosmopolitan meglehetősen gyorsan népszerűvé vált, Miamiból eljutott San Franciscóig és New Yorkig. Igazi népszerűségét a kilencvenes években szerezte meg, ami a fiatal nők között még csak tovább nőtt azzal, hogy a Szex és New York című tévésorozatban gyakran szerepelt. Cecchini változata lett az elterjedt, amelyben Cointreaut és frissen facsart lime levét használta.

Elkészítése[szerkesztés]

  • Első lépésként előhűtünk egy koktélos/Martinis/Y poharat (a koktél elkészítésének idejére jeget teszünk a pohárba)
  • 2 rész (4 cl) citromos vodka
  • ¾ rész (1,5 cl) triple sec vagy Cointreau (narancslikőr)
  • ¾ rész (1,5 cl) friss lime
  • 1½ rész (3 cl) áfonyalé

A shakerbe először hozzáadjuk az összetevőket, utána a jeget, majd összerázzuk. Az italt jég nélkül szervírozzuk. A már előhűtött pohárba duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen alkalmazva) kitöltjük, tálaljuk. Díszítése sokszor egy lime- vagy citromkarika, de gyakori dekoráció az úgynevezett peel (héj) is citromból, vagy narancsból, szépen megvágva a pohár szélére, vagy csupán megcsavarva és beledobva azt az italba, így kapva egy plusz frissességet. A "peel-ekkel"/héjakkal való dekoráció egyébiránt sokkal elegánsabb külsőt kölcsönöz az italoknak.

A kék cosmopolitan abban különbözik az eredetitől, hogy a szokásos vörösáfonya helyett fehér áfonya levét használják, a triple sec vagy a Cointreau helyett pedig blue curaçao-t adnak hozzá.

Források[szerkesztés]