Cortonai Szent Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cortonai Szent Margit
G. Traversi - Margherita da Cortona.JPG
Születése
1247
Laviano
Halála
1297. február 22. (49-50 évesen)
Cortona
Tisztelete
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cortonai Szent Margit témájú médiaállományokat.
Cortonai Szent Margit (Jacopo Alessandro Calvi alkotása)

Cortonai Szent Margit (Laviano, 1247 körül – Cortona, 1297. február 22.) a hamisan vádoltak, hajléktalanok, árvák, vezeklők, egyedülálló anyák, megtért prostituáltak, csavargók és vezeklők védőszentje.

Élete[szerkesztés]

Édesanyja kicsi korától kezdve imádkozni tanította, ám amikor hétéves lett, anyja hirtelen meghalt. Két évvel később apja elvett egy másik nőt, ám az rosszul bánt vele.

Tizenhétévesen elhagyta atyai otthonát, és Arsenio nemeshez költözött montepulcianói kastélyába. Kilenc évig élt együtt a kedvesével, aki kitüntette Margitot nemesi gazdagságával: szinte mindent megadott neki (gyönyörű ruhákkal és ékszerekkel halmozta el). 1273-ban azonban egy nagy fordulat jött létre Margit életében: egy nap Arsenio elment a kutyájával sétálni, ám kicsivel később a kutya vonyítva jött haza a gazdája nélkül. Margit keresni kezdte az urát, és a Petrignano erdőben rá is talált Arsenio szétszabdalt testére. Ezután Margit először vissza akart költözni szüleihez, ám mostohaanyja elüldözte. Ekkor döntötte el, hogy vezekelni fog.

Felkereste a cellei ferences kolostort, és vezeklőruhát kért. Giunta Bevegnani testvér először megtagadta tőle, de később, 1276-ban beléphetett Margit a ferences harmadrendbe. Rengeteget szenvedett, de ő ezt boldogan eltűrte. Egy krónika ezt írja: ,,Egy napon Margit arra kérte Krisztust, hogy nevezze a leányának. Félelmetes komolysággal jutott el hozzá az Úr hangja: ,,Most még nem nevezlek a lányomnak, mert a bűn leánya vagy. Isten rányitotta a szemét életének hibáira és bűneire. Megérintette az isteni tisztaság kérlelhetetlen fénysugara. Margit magába fogadta ezt a fényt, hogy azután majd a bűnbánat szentségében megnyíljon Isten kegyelme számára. Amikor a következő reggel a szentáldozáshoz járult, meghallotta Krisztus hangját: ,,Leányom. Ennek a szónak a boldogságától áthatva újból és újból ezt rebegte: ,,A leánya vagyok. Ő mondta. Ó, Istenem végtelen édessége! Ó, régen vágyott szó, amelyért olyan állhatatosan könyörögtem! Az a szó, amelynek édessége felülmúl minden édességet! Az öröm óceánja! Leányom! Az én Istenem mondta! Leányom! Jézus nevez így engem!

Halála után Cortona megyében azonnal tisztelni kezdték. 1728 pünkösdjén XIII. Benedek pápa szentté avatta.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]