Corcovado Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Corcovado Nemzeti Park
Ország Costa Rica
ElhelyezkedésePuntarenas Province
Terület425 km²
Alapítás ideje1975
Corcovado Nemzeti Park (Costa Rica)
Corcovado Nemzeti Park
Corcovado Nemzeti Park
Pozíció Costa Rica térképén
é. sz. 8° 33′, ny. h. 83° 35′Koordináták: é. sz. 8° 33′, ny. h. 83° 35′
A Wikimédia Commons tartalmaz Corcovado Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Corcovado Nemzeti Park helyi nevén Parque Nacional Corcovado Costa Ricában van, 54 539 hektár szárazföldi terült, és 2400 hektárnyi tenger tartozik hozzá.


A nemzeti park a Cano-szigettel együtt 2003 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.[1]

Története[szerkesztés]

A Corcovado Nemzeti Park-ot 1975-ben alapították.

Természet földrajzi adottságai[szerkesztés]

A Costa Rica délnyugati részén elterülő Corcovado Nemzeti Park a dzsungel, a mocsár, a mangrove és több mérföldnyi elhagyatott tengerpart buja övezete, amelyet csupán nagy folyók és gyors folyású patakok szakítanak meg.

Ez Közép-Amerika legnagyobb Csendes-óceán menti alföldi esőerdeje.

Állatvilága[szerkesztés]

Nyolc elkülönülő élőhely egyedülálló mozaikja a ritka állatok - hat vadmacskafaj, póni méretű tapír, óriás hangyász és a veszélyeztetett arakangának - mennyországává teszi ezt a helyet. Itt vadászik majmokra a világ legnagyobb és legerőteljesebb sasa, a hárpia, és kisemlősökre a háromméteres szurukuku kígyó. Sisakos baziliszkusz fut át a lusta folyókon, amelyekben krokodilok lesnek nagyobb falatra. A partokon tengeri teknősök fészkelnek, a part menti vizekben cápák járőröznek. A Corcovado karizmatikus élőlényei közül azonban a legjobban áhított törékeny, és rátermett ragadozó, a jaguár. Az 1960-as években egyszer már a helyi kihalás szélére sodródott, a park 1975-ös létrehozása óta azonban állománya több mint megháromszorozódott.

Turizmus[szerkesztés]

A Corcovado különleges ökoszisztéma-összetétele világszerte felkeltette az ökológusok figyelmét, s ez következésképpen megnyitotta a parkot az ökoturizmus számára. Három göröngyös, tekervényes ösvénnyel összekötött kutatóállomás teszi lehetővé a nemzeti park gazdagságának felfedezését.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]