Contenta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Contenta logo

A Contenta az SZTE Klebelsberg Könyvtár által üzemeltetett hét intézményi repozitórium összefoglaló neve. Célja egyfelől a feltöltött tudományos publikációk feltárása, indexelése, egymással és a már létező adatbázisokkal való összekapcsolása, másfelől a szakdolgozatok, disszertációk törvény által előírt archiválási kötelezettségének teljesítése. Az elektronikus tartalmak egy csoportja az interneten bárki számára elérhető, másik részét az egyetemi hálózathoz akár távoli eléréssel csatlakozók, a harmadikat a helyi hálózatra fellépők használhatják.

A Contenta fejlesztése[szerkesztés]

A korábban digitalizált, teljes szöveggel visszakereshető egymillió oldalnyi dokumentum mellé 2012 folyamán újabb 210 ezer oldal került. Ezt két nagy teljesítményű gép megvásárlása tette lehetővé. A Kodak i660 dokumentumszkenner akár 300 x 800 mm-es méretű lapok tömeges (120 lap/sec sebességű) beolvasására és szöveggé alakítására is alkalmas. Naponta tízezer, összesen ötmillió oldal feldolgozására képes. Az állományvédelmi okból nem felvágható dokumentumokat Zeutschel OmniScan 12000 C könyvszkennerrel végzik.

A repozitóriumrendszer három újonnan fejlesztett elemét (az egyetemi kiadványok, az egyetemtörténet és az egyéb folyóiratok adatbázisát) a saját fejlesztésű, Bodza-alapú közös keresőfelület köti össze. Ezt a jövőben kiterjesztik a jelenleg az EPrints szabad szoftver alatt futó négy másik repozitóriumra is.

A Contenta részei[szerkesztés]

Az SZTE Diplomamunka Repozitórium[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetemen 1960 óta született diplomamunkák adatbázisa. Több mint huszonkétezer, kétrétegű fájlként feldolgozott, összesen egymillió oldal terjedelmű szakdolgozatot tartalmaz a következő szakterületekről és évekből:

  • Állam- és Jogtudományi Kar, 1969–2011 (13406 szakdolgozat, 665 ezer oldal)
  • Gazdaságtudományi Kar, 2000–2011 (4652 szakdolgozat, 180 ezer oldal)
  • Informatikai Tanszékcsoport, 1960–2014 (4603 szakdolgozat, 200 ezer oldal)
  • Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék, 1999–2014 (776 szakdolgozat, 24 ezer oldal)
  • Zeneművészeti Kar, 2002–2005 (200 szakdolgozat, 6000 oldal)
  • Bölcsészettudományi Kar, 1921-2015 (10633 szakdolgozat)

Az adatbázis a védés dátuma, a képzés területe, kar, tanszék vagy intézet, szak és szerző szerinti keresést tesz lehetővé. A szövegek csak a könyvtár kijelölt gépein tanulmányozhatók, de még azokról sem tölthetők le. Néhány kar és tanszék dékáni engedélyhez köti a betekintést.

Az SZTE Doktori Értekezések Repozitórium[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetemen született doktori disszertációk adatbázisa a könyvtár időrendben első repozitóriuma. A 2000. január 1. után megvédett körülbelül kétezer értekezés gyűjtőhelye. Keresni a védés dátuma, tudományterület, doktori iskola és szerző szerint lehet benne. 2010. április 2. óta a disszertáció feltöltése az adatbázisba a doktori eljárás részét képezi. Ha szükséges, a munkát a könyvtárosok egészítik ki metaadatokkal. Ugyanígy a könyvtár feladata a disszertációk retrospektív feltöltése a doktori iskolák adminisztrátoraival együttműködve. A szövegek bárki számára szabadon hozzáférhetők az interneten.

Az SZTE Publicatio Repozitórium[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetemen született tudományos művek és művészeti alkotások teljes szövegű adatbázisa. Célja, hogy a Magyar Tudományos Művek Tárának adatbázisához kapcsolódva a szerző feltölthesse írását. A repozitóriumban megtalálható mintegy hétszáz publikáció között dátum, tárgyszó, kar és szerző szerint lehet keresni. A szövegek egy része szabadon hozzáférhető, a többi szerzői jogi okokból csak az adminisztrátorok számára megnyitható.

Az SZTE Szenátusi Repozitórium[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetem Szenátus dokumentumainak adatbázisa, amely csak az egyetem belső hálózatáról elérhető.

Az SZTE Egyetemi Kiadványok[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetemen és jogelődeiben létrehozott vagy az egyetem kutatóihoz kötődő tudományos és szépirodalmi kiadványok (zömmel a különféle Acták) adatbázisa, amelyben valamennyi dokumentumot cikkszinten is feldolgoznak. A 173 folyóirat tizenegyezer cikkének több mint 200 ezer oldalnyi szövege és valamennyi bibliográfiai adata kereshető. A szövegek tanulmányozását szerzői jogi okokból csak egyetemi internetcímekről engedélyezik.

Az SZTE UnivHistória[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető egyetemtörténeti jelentőségű kiadványok (évkönyvek, tanrendek, egyetemi újságok, hallgatói lapok) adatbázisa. 75 cím (köztük a Szegedi Egyetem) több ezer oldalnyi tartalmát szolgáltatja az interneten bárki által elérhető formában.

Az SZTE Miscellanea[szerkesztés]

Egyéb elektronikusan hozzáférhető periodikák adatbázisa. Digitalizálásukat vagy saját jelentőségük, vagy az állomány védelmének okán tartották fontosnak. Az adatbázisban 55 folyóirat (pl.: Automobil Motorsport, Magyar Építőművészet, Magyar Gazdaságtörténelmi Szemle, Tennisz és Golf, Magyar Pályázatok, Foto, Hamvasztás, Mozihét, Tüsök) több ezer oldalnyi cikke elérhető az internet nyilvánossága számára.

DélmagyArchív[szerkesztés]

A DélmagyArchív névre hallgató adatbázis a Délmagyarország című regionális napilap 1910-1970 között megjelent lapszámait tartalmazza jelenleg, digitalizált, teljes szövegű formában. A projekt létrejöttét a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár valamint a Lapcom Zrt., a Délmagyarország napilap jelenlegi kiadója közötti együttműködés tette lehetővé.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]