Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España
Típusvasúttársaság
Jogelőd
  • Compañía de los Ferrocarriles de Asturias, Galicia y León
  • Compañía de los Ferrocarriles de Zaragoza a Pamplona y Barcelona
  • Sociedad de los Ferrocarriles de Almansa a Valencia y Tarragona
  • Compañía del Ferrocarril de Tudela a Bilbao
Alapítva1858. március 30.
JogutódRed Nacional de los Ferrocarriles Españoles
SzékhelyMadrid
Iparág
Formarészvénytársaság
SablonWikidataSegítség

A Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España', rövidítve a CCHNE, de általában egyszerűen csak Norte, egy 1858-ban alapított spanyolországi vasúttársaság volt, amely 1941-ben beolvadt a Renfe állami vasúttársaságba.

Története[szerkesztés]

A Madridból a spanyol-francia határon fekvő észak-spanyolországi Irúnba tartó vasútvonal építését a Sociedad General de Crédito Mobiliario Español[, a Banesto elődje, Émile és Isaac Pereire testvérek finanszírozták. Az 1864-ben üzembe helyezett fővonalat a Venta de Baños-Alar del Rey mellékvonal egészítette ki, amely 1866-tól a Compañía del Ferrocarril de Isabel II által épített vonallal együtt összeköttetést biztosított Santander atlanti kikötőjével. A Norte vasúttársaságok felvásárlásával vasúti hálózatot épített ki Észak-Spanyolországban, amely az 1890-es évektől a Földközi-tenger partvidékére is kiterjedt, ahol a vállalat éles versenyben állt a Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA) társasággal.

A Compañía del Norte hosszú éveken át a legnagyobb spanyol vasúttársaság volt, mind a forgalom, mind az útvonal-kilométerek száma, mind az alkalmazottak száma tekintetében. 1941-ben a polgárháborút követően pénzügyi nehézségektől szenvedő társaságot a többi széles nyomtávolságú vasúttal együtt beolvasztották a Renfe állami vasúttársaságba.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]