Tokaj-Hegyalja Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Comenius Tanítóképző Főiskola szócikkből átirányítva)
Tokaj-Hegyalja Egyetem (
  • Sárospataki Tanítóképző Intézet
  • Sárospataki Comenius Főiskola
  • Miskolci Egyetem Sárospataki Comenius Főiskolai Kara
  • Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kar
  • Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campus
  • Tokaj-Hegyalja Egyetem
  • Állami Tanítóképző
)

A Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete Sárospatakon (2022)
A Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete Sárospatakon (2022)
Alapítva1531
AlapítóPerényi Péter
NévadóTokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (borvidék)
HelyMagyarország, Sárospatak
Típusegyetem
RektorDr. Horváth Ágnes (2022. június - )
CímEötvös út
Elhelyezkedése
Tokaj-Hegyalja Egyetem (Sárospatak környéke)
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Pozíció Sárospatak környéke térképén
é. sz. 48° 19′ 16″, k. h. 21° 33′ 60″Koordináták: é. sz. 48° 19′ 16″, k. h. 21° 33′ 60″
A Tokaj-Hegyalja Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokaj-Hegyalja Egyetem témájú médiaállományokat.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon, a 2021. évi XXV. törvénnyel[1] létrehozott önálló egyetem, amelyet e néven nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2021. augusztus 1-től hatályos szövegében nevesít.

Alapítása, működése[szerkesztés]

A Kormány 2021. január 21-én a 2020/2021. (I. 29.) Korm. határozattal kinevezte a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormánybiztossá Dr. Stumpf Istvánt.[2] Az Országgyűlés a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvényben[3] nevesítette azokat az alapítványokat, amelyekre az "új fenntartói modell" szerinti egyetemek működtetését, mint állami közfeladat ellátását átruházza, köztük a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványt, és a Tokaj-Hegyalja Egyetemet is.

A 2021. évi XXV. törvényben a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványról, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány és a Tokaj-Hegyalja Egyetem részére történő vagyonjuttatásról rendelkezett.[1]

Az egyetem 2021. augusztus 1-én kezdi meg működését az Eszterházy Károly Egyetemből kiváló szakok továbbvitele mellett több új - szőlész-borász-, pedagógus, turisztikai-vendéglátóipari - képzést is indít. A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusának (SCC) jogutódlással történő kiválásával jön létre.[4]

Az intézmény története, előzmények[szerkesztés]

Az 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium önálló intézeti ágaként 1857. november 17-én nyílt meg a középfokú Tanítóképző, amely 1869. október 22-től Állami Tanítóképezdeként működött. A vallás- és közoktatásügyi miniszter a fenntartói jogokat 1929. június 30-ával visszaadta a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, majd 1950. június 20-ával ismét állami kezelésbe vette. Az intézmény 1957. június 25-től a Sárospataki Állami Comenius Amos János Tanítóképző Intézet nevet viselte. 1959. szeptember 1-jével felsőfokú Sárospataki Tanítóképző Intézetté szervezték át. 1976. szeptember 1-jén főiskolai rangra emelték, egyidejűleg a nevét Sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolaként állapították meg, amely 1986. szeptember 1-jétől Comenius Tanítóképző Főiskolára módosult. Az intézmény önállósága 1999. december 31-én megszűnt és 2000. január 1-jétől a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karaként működött tovább.

2013. július 1-jétől az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara, 2016. július 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusa volt. Az Eszterházy Károly Egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus 2021. augusztus 1-jén Tokaj-Hegyalja Egyetemként jött létre és a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik.

A fenntartó és tisztségviselői[szerkesztés]

A Tokaj-Hegyalja Egyetem fenntartójának neve: Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

A Kuratórium elnöke

Prof. Dr. Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető korábbi miniszter, a  felsőoktatási modellváltással és az  új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos, volt alkotmánybíró, a Századvég alapítója

A Kuratórium tagjai

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa

Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója

Dr. Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója

Dr. Herbst Árpád, Budapesti Metropolitan Egyetem alapító szervezője

Korábbi kuratóriumi tagok:

Prof. Dr. Bolvári-Takács Gábor

A Tokaj-Hegyalja Egyetem intézetei[szerkesztés]

Sárospatak, Makovecz tér a Tokaj-Hegyalja Egyetem épületével (2022.)

1. Comenius Intézet[szerkesztés]

A Comenius Intézet gondozza a Tokaj-Hegyalja Egyetem pedagógusképzési szakjait, továbbá a Kulturális örökség tanulmányok (MA) szakot is működteti.  

A jogelőd intézmény legismertebb nevének (Comenius Tanítóképző Főiskola) névadója előtt tiszteleg a név megőrzésében: Jan Amos Comenius 1650-1654 közt Sárospatakon munkálkodott. Az Európa szerte ismert és neves mester a pataki iskola felvirágoztatása szándékával érkezett a településre, s itt írta legnagyobb hatású művei közül az Orbis Sensualium Pictust és a Schola Ludust.

2. Lorántffy Intézet[szerkesztés]

A Lorántffy Intézet gondozza a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlész-borász mérnöki BSc, gazdálkodási és menedzsment BA, turizmus-vendéglátás BA alapszakjait, továbbá a Turizmus-menedzsment MSc., a Vállalkozásfejlesztés MSc. mesterképzési szakjait, valamint az Örökségturizmus szakirányú továbbképzési szakot.

Az intézet célja, hogy olyan piacképes szakmai tudást adjon az itt tanulóknak, amely mind a személyes boldogulást, mind pedig a tokaj-hegyaljai térség felemelkedését szolgálja. Az itt működő vállalatokkal történő együttműködésben térségspecifikus képzések indítását és szervezését végzi. Ennek érdekében a képzések képesítési követelményeit és az oktatás szervezést is a térségi vállalati igények figyelembevételével tervezi és valósítja meg.

3. Tokaj Wine Business Institute[szerkesztés]

Az Intézet nemzetközi partnerekkel posztgraduális képzéseket gondoz a bor és gasztronómia üzleti területén. Vezetője: Dr. Fiáth Attila egyetemi docens.

Az Intézet célja, hogy Magyarországon, sőt a régióban egyedülálló módon otthont adjon olyan magas színvonalú üzleti képzéseknek, amelyek kiemelkedő borrégiók üzleti egyetemeivel közös diplomát adnak.

Ezzel a tevékenységével az Intézet hozzájárul a magyar borágazat szakmai színvonalának megerősítéséhez, valamint jelentős mértékben növeli a Tokaj-Hegyalja Egyetem nemzetközi presztízsét és a borrégió elismertségét.

Jegyzetek[szerkesztés]