Comedian Harmonists

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Comedian Harmonists
Információk
Alapítva1927
Megszűnt1935
Műfajvokális zene
Tagok
  • Asparuh Leshnikov
  • Erich Collin
  • Harry Frommermann
  • Roman Cycowski
  • Robert Biberti
  • Erwin Bootz
A Wikimédia Commons tartalmaz Comedian Harmonists témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Comedian Harmonists egy német énekegyüttes (vocal group) volt 1928-tól 1934-ig. Tagjai Harry Frommermann (tenor buffo), Asparuh Leschanikoff (tenor), Erich Collin (tenor), Roman Cycowski (bariton), Robert Biberti (basszus) és Erwin Bootz (zongora) voltak.

Története[szerkesztés]

A zenekart Harry Frommermann alapította, az amerikai The Revelers együttest példaképnek tekintve.[1] Első próbájukat Berlinben tartották, a Stubenrauchstrasse 47. szám alatt.[1] Pályafutásuk alatt nagyon népszerűek voltak, de a nácik hatalomra kerülése idején bajba kerültek, ugyanis Frommermann, Collin és Cycowski mind zsidók vagy zsidó származásúak voltak. Bootz pedig zsidó nőt vett feleségül.[2] A nácik megtiltották, hogy a zsidó zeneszerzők darabokat szerezzenek, és így a Comedian Harmonists sem játszhatott nyilvánosan. Utolsó németországi koncertjüket 1934. március 25-én tartották Hannoverben.[1] Ezután Frommermann, Collin és Cycowski elhagyták Németországot, és Amerikában szerepeltek "Comedian Harmonists" illetve "Comedy Harmonists" nevek alatt. Az együttes Németországban maradt tagjai "Das Meistersextett" néven folytatták, a nácik ugyanis nem engedték meg az angol neveket. Ezek a zenekarok már nem tudták megismételni az eredeti Comedian Harmonists sikereit, és 1941-ben végleg feloszlottak.[2]

1975-ben Eberhard Fechner filmrendező dokumentumfilmet készített róluk,[3] 1998-ban pedig megnyerték a Deutsche Phonoakademie Echo-díját. 1997-ben újabb film készült róluk, melyben színészek játszották el a zenekar tagjait.[4] Az 1997-es Comedian Harmonists film Amerikában egyszerűen csak "The Harmonists" néven jelent meg.

Berlin Comedian Harmonists[szerkesztés]

1997-ben alakultak Berlinben a Comedian Harmonists dalainak feldolgozására.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Comedian Harmonists History. Comedian Harmonists
  2. a b The Comedian Harmonists Biography. Oldies.com
  3. Comedian Harmonists (1977). IMDb
  4. Comedian Harmonists (1997). British Film Institute
  5. Berlin Comedian Harmonists. BBC (Hozzáférés: 2018. december 1.) arch

Irodalom[szerkesztés]