Colossus (számítógép)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Colossus
FejlesztőBrit posta kísérleti állomás
ForgalombanMK1:1943
MK2:1944
MemóriaLyukszalag
Operációs rendszerEgyedi/nem értelmezhető
Adattároláslyukszalag
ElődTuring bomba
A Wikimédia Commons tartalmaz Colossus témájú médiaállományokat.


A Colossus egy a második világháborús kódfejtők által épített számítógépsorozat, amelyet 1943 és 1945 között gyártottak, a Lorenz cipher kriptoanalízisére. A számlálási és logikai műveletekhez elektroncsöveket használtak. Bár ezt tekintik az első programozható elektronikus számítógépnek, a programozása még nem tárolt programmal, hanem átkötésekkel és kapcsolókkal történt.

A Colossust gyakran keverik a Turing-bombával, de az egy elektromechanikus párhuzamos működésű számítógép volt az Enigma kódjának dekódolására. A második világháború végéig csak Nagy-Britanniában 210 Turing-bombát üzemeltettek.[1]

A Colossust a Brit Posta Kutatóintézetben (Post Office Research Station) Tommy Flowers mérnök tervezte Max Newman matematikussal.

A Colossus Mark 1 prototípus 1943 decemberétől volt üzemképes és 1944. február 5-én kezdte meg az üzemszerű működését. A Mark 2-es továbbfejlesztett változat, melynek teljesítményét shift regiszterek használatával megsokszorozták. 1944. június 1-jén helyezték üzembe, épp idejében a normandiai partraszálláshoz (1944. június 6.)

A háború végéig 10 Colossust építettek, a 11.-et megrendelték. Ezek a gépek lehetővé tették a szövetséges hírszerzőknek, hogy elolvassák a német főparancsnokság (OKW) üzeneteit.

A háború után a gépeket és a tervek nagy részét megsemmisítettek, és a létezését is titokban tartották.

Források[szerkesztés]

  1. Gaj, Kris, Orłowski, Arkadiusz (2003). „Facts and myths of Enigma: breaking stereotypes” (PDF). Eurocrypt, 121. o. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 5.)  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Colossus computer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.