Colchesteri vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Colchester vára
Colchester vára
Colchester vára
Ország Egyesült Királyság
Mai településColchester, Essex, Anglia

Épültkb. 1069-1100
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Colchester vára (Anglia)
Colchester vára
Colchester vára
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 51° 53′, k. h. 0° 54′Koordináták: é. sz. 51° 53′, k. h. 0° 54′
Colchester vára weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Colchester vára témájú médiaállományokat.

A colchesteri vár egy ma már romos középkori normann erődítmény az angliai Essex megyében található Colchesterben. A brit műemlékvédelem rendszerében I. kategóriás védett műemléknek számít.

Építészete[szerkesztés]

Az öregtorony alaprajza

A colchesteri vár öregtornya Nagy-Britannia valaha épített legnagyobb, míg Európában a legnagyobb fennmaradt vártorony,[1][2][3] a londoni Tower Fehér Tornyánál másfélszer nagyobb.[4] Eredeti magassága ma is vita tárgya. Egyesek szerint egyszer a torony négy szintet is magába foglalhatott, ezt azonban közvetve több tény – a helyi kő építőanyag hiánya és a környék békés történelme – is cáfolja, valószínűbb a két, esetleg három szint.[5] A várat egy Kr. u. 54–60 között, Claudius tiszteletére állított ókori római templom alapjaira emelték.[6] A megmaradt altemplom még ma is áll és megtekinthető.

Építése[szerkesztés]

A vár építését Hódító Vilmos rendelte el, a terveket Gundulf, Rochester püspöke készítette. Az építkezés 1069 és 1076 között kezdődött Eudo Dapifer felügyelete alatt, aki az elkészült vár intézője is lett egyben. 1080-ban egy viking inváziótól tartva félbehagyták az építkezést, 1100 körül azonban már állt az erőd. A falazatban ma is könnyen észrevehető a római kori útból építőanyagként felhasznált ókori tégla és agyag. A szerkezeten még ma is láthatóak az állványzat rögzítőelemei ütötte lyukak.

További története[szerkesztés]

1215-ben János sikeresen elfoglalta egy, a lázadó nemesek által szított konfliktust követően.

Miután elveszítette királyi vári rangját, több funkciója is volt. Először megyei börtönként működött, ahol 1645-ben a boszorkányvadász Matthew Hopkins boszorkánysággal vádolt embereket vallatott és börtönzött be. 1648-ban a második angol forradalom idején Charles Lucas és George Lisle királypárti vezetőket a vár mögött végezték ki. Egy helyi legenda szerint soha nem fog kinőni a fű ott, ahol meghaltak. A helyszínt egy kisebb obeliszk jelöli. 1656-ban itt halt mártírhalált James Parnell kvéker.

1650-ben a köztársaságiak tanácsa elkobozta a várat, építőanyagát öt font értékben határozta meg.[7] 1683-ban John Wheely vaskereskedőnek engedélyezték a vár teljes lebontását, a visszanyert építőanyagot feltehetően a városi építkezéseken akarták felhasználni. Miután Wheely a várat jelentősen megbontotta – a felső szerkezetet szinte teljesen elbontották –, a vállalkozást félbehagyta, mert túl gazdaságtalannak bizonyult.[8]

1727-ben a romokat Mary Webster vásárolta meg lánya, Sarah számára, aki Charles Gray colchesteri parlamenti képviselő felesége volt. Gray az öregtornyot egy helyi gabonakereskedőnek adta bérbe, míg a keleti szárnyban a megye a börtönt bérelte. Az 1740-es évek végén Gray helyreállíttatta a vár egyes részeit, különösen a déli homlokzatot. A vár körül magánparkot alakíttatott ki, nyári rezidenciája még ma is látható. Ezek mellett ő alakította ki a könyvtárat és a dolgozószobát is.

1922-ben a várrom a körülötte kialakított parkkal együtt a városhoz került. A parkot két részre, felső és alsó parkra osztották, míg a várban nyilvános múzeumot rendeztek be.

2013 januárja és 2014 májusa között a múzeum 4,2 millió fontos felújításon esett át. A munkálatok során a legújabb kutatások eredményeit ismertető kiállítást rendeztek be a vár történetéről és megjavították a tetőt.[9]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Colchester Castle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hull 101. old.
  2. Friar 16. old.
  3. Museums Staff History
  4. Creighton 150. old.
  5. Crummy
  6. Crummy 2000
  7. ERO T?P 64/25
  8. Wheeler 87. old.
  9. Burton 17. old.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Colchester Castle
A Wikimédia Commons tartalmaz Colchesteri vár témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Colchester Castle Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Colchester Castle Park témájú médiaállományokat.