Cohors V Callaecorum Lucensium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kőtábla Crumerum-ból

A Cohors V Callaecorum Lucensium római auxilia azaz provinciában állomásozó katonai alakulat volt. Eredetileg gallaecusokból alakították Ibéria déli részén. Az egység az I-III. században Pannóniában állomásozott, az I. században Gerulata (Pozsony - Oroszvár), a II-III. században Crumerum (Nyergesújfalu) castrumban.

Crumerumban előkerült egy feliratos bázis, feltehetően egy császárszoboré amelyet szövege szerint 198-ban az V. Callaecorum et Lucensium Antoniniana cohors állíttatott Septimius Severus császár tiszteletére, a barbárokon - 195-200. között lefolyt harcokat követő - győzelem emlékére. A plébánia falában látható tábla szövege a következő:

„ A legfőbb hadvezérnek, az isteni Marcus Antonius, a germánok és szarmaták legyőzője fiának, az isteni Hadriánus dédunokájának, az isteni, a parthus győző Traianus ükunokájának, Lucius Septimus Severus Pertinax császárnak, az arabok és adiabeticus-beliek legyőzőjének, a legfőbb papnak a parthusok hatalmas legyőzőjének, a hatodszori néptribunnak, a tizenegyedszer győztes hadvezérnek, a másodszori consulnak, a proconsulnak állította a Callaecorum és Lucensium Antoniniana nevét viselő ötödik cohors.”

Források[szerkesztés]

  • Padányi Lajos (2000): Nyergesújfalu monográfiája. Nyergesújfalu. ISBN 963-00-3963-X
  • Ľ. Kraskovská: Výskum rímskej stanice v Rusovciach v rokoch 1961 a 1964. ZbSNM LXI, Bratislava 1967, 37. 71.
  • T. Kolník – E. Krekovič – L. Snopko – I. Geržová – V. Ferus – I. Hečková: Doba rímska. In: T. Štefanovičová: Najstaršie dejiny Bratislavy. Bratislava 1993.