Cobb-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cobb-fok mérése levoscoliosis esetén

A Cobb-fok, ritkábban Cobb-szög a gerinc ferdeségének, azaz a normális görbülettől való elhajlásának a fokban kifejezett mértéke.[1] Azt mutatja meg, hogy a gerinc mennyire hajlana el az egyenestől, ha nem lennének a gerincben a betegséget kompenzáló másodlagos görbületek. Ennek méréséhez az orvosok különböző segédvonalakat használnak.[2]

A gerincferdülés kezdő és végcsigolyáinak a görbület csúcsától távolabb eső zárólemezén átfektetett egyenesekre húzott merőleges egyenesek által bezárt szög pótszöge.[3]

Nevét John Robert Cobb (1903–1967) amerikai ortopéd sebészről kapta, eredetileg a gerincferdülés mértékének meghatározására használták az anteroposzterior röntgenfelvételek koronális síkbeli deformációjának mérésével[4] – később ezt kiterjesztették a szagittális síkbeli deformitások osztályozására, különös tekintettel a traumás derék-hátközépi (thoracolumbáris) gerinctörések eseteire.

Gerinctrauma és szagittális síkbeli deformitás esetében a Cobb-szöget a törésnél eggyel lejjebbi csigolya alsó, illetve eggyel feljebb lévő csigolya felső zárólemezével párhuzamos vonalak által bezárt szögként határozzuk meg.

A traumás gerinctörések osztályozásának 2006-os metaanalízisében a Cobb-fokot használták a poszttraumatikus kyphosis mértékének meghatározására.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czibula Ágnes: Az idiopathiás scoliosis molekuláris biológiai vizsgálata, Ph.D. értékezés, 2010, Szeged
  2. Betegséglexikon: Gerincferdülés. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 7.)
  3. Be-healthy: Scoliosis
  4. Cobb JR. Outline for the study of scoliosis. The American Academy of Orthopedic Surgeons Instructional Course Lectures. Vol. 5. Ann Arbor, MI: Edwards; 1948.
  5. Keynan, Ory (2006. március 1.). „Radiographic measurement parameters in thoracolumbar fractures: a systematic review and consensus statement of the spine trauma study group.”. Spine 31 (5), E156-65. o. [2013. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1097/01.brs.0000201261.94907.0d. PMID 16508540. (Hozzáférés: 2012. december 15.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cobb angle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]