Coatzacoalcos (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coatzacoalcos
a folyó és környékének térképe
a folyó és környékének térképe
Országok Mexikó
Földrajzi adatok
Hossz 282 km
Vízgyűjtő terület 2 330 km²
Forrás Sierra de Niltepec, Mexikó
Torkolat Mexikói-öböl
é. sz. 18° 09′ 56″, ny. h. 94° 24′ 50″Koordináták: é. sz. 18° 09′ 56″, ny. h. 94° 24′ 50″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Coatzacoalcos témájú médiaállományokat.

A Coatzacoalcos mexikói folyó. A Sierra de Niltepecben ered, és átszelve a Tehuantepeci-földszoros egy részét (Oaxaca és Veracruz államokat érintve) folyik bele a Mexikói-öbölbe. Hossza 282 kilométer. Mellékfolyói a Jaltepec, a Chalchijalpa, az El Chiquito, az Uxpanapa és a Calzadas. A folyók kétharmada hajózható.

A Coatzacoalcos egyike a világ legszennyezettebb folyóinak, részben azért, mert hiányoznak a megfelelő környezetvédelmi törvények, amik megvédhetnék.

A folyó legendája[szerkesztés]

Az azték isten, Quetzalcoatl egy kígyóbőrből készült tutajon hajózott mindaddig, amíg el nem tűnt a láthatáron. Azóta hívják a folyót Coatzacoalcosnak, ami annyit jelent: „a hely, ahol a kígyó rejtőzik”.

A kikötő[szerkesztés]

Coatzacoalcos városa, ami a folyó torkolatában fekszik, egyike a legiparosodottabb kikötőknek. Fontosságára nézve a harmadik a Mexikói-öbölben. Fontos helyszíne a nemzetközi kereskedelemnek, legfontosabb árui a helyi farmerek termékei, faáruk.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coatzacoalcos River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.