Club Penguin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Club Penguin
Disney Club Penguin Logo.svg
Disney Club Penguin Logo.svg
Fejlesztő New Horizon Interactive,
később Disney
Motor Adobe Flash
Platformok Internetes böngésző, Flash Player 6
Kiadási dátum 2005. október 24.
Műfaj MMORPG
Játékmódok többjátékos
Korhatár nincs

A Club Penguin (magyar nyelven Pingvinklub) egy amerikai készítésű internetes MMORPG, melynek a felhasználói felülete az Adobe Flash technológia szerkesztőfelületen alapul. A fejlesztő a New Horizon Interactive, amit később felvásárolt a Disney. A játék 2005. október 24-én indult. Szinte a világ összes kontinensén találhatók szerverei, és több mint 12 millió felhasználója van.[forrás?]

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy pingvinnel vehetünk részt, amelynek öltözködését, színét, és otthonának kinézetét is meghatározhatjuk a saját ízlésünk szerint. A játékot legfőképp a folyamatos frissülés jellemzi, így a különböző ünnepek is a megszokott események közé tartoznak. Minden különleges alkalomkor a helyszíneket átdekorálják és ingyenes tartalmakat rejtenek el a sziget egész területén. Olykor, a játékosoknak különböző tárgyakat kell összegyűjteniük, hogy megkapják ezeket az ingyenes ajándékokat (húsvétkor húsvéti tojások gyűjtése, stb.).

A játékban a legtöbb tevékenység megköveteli az előfizetési státuszt, amelyet különböző időtartamokra lehet befizetni. Ezen előfizetés elérhetővé teszi a havonta frissülő ruhakatalógusban található tárgyak, és ruhák megvételét, továbbá a sportkatalógusban található sporteszközök megvásárlását. Az iglunak a bővítése, és berendezése is az előfizetési státusz meglétét követeli.

A játékban található különböző pingvinek egymással egy chathez hasonló, párbeszéd móddal vehetik a kapcsolatot, továbbá megismerhetik egymás pingvinjeinek tulajdonságait azok adatlapján. A pingvinek adatlapján a pingvin, a pingvin éppen viselt ruhái, és eszközei, továbbá pinje található. A pin nem más mint egy apró ikon, kitűző, amit kéthetente a játéktér területén rejtenek el valahol a fejlesztők. Amelyik játékos megtalálja, az kirakhatja a számára legtetszőbb pint, ezzel is jelezve „hovatartozását”.

A pingvinek háziállatai nem mások mint a puffle-k, amelyek hasonlóak a magyar rajzfilmben szereplő Pom Pomhoz azzal a kivétellel, hogy ezek az élőlények a barnától különböző színűek is lehetnek. Ingyenesen (előfizetés nélkül) két puffle érhető el; a kék és a piros.

A játék nagy részben a coinok (tallérok) köré szerveződik, mivel ezekkel az érmékkel tudjuk megvenni a különböző ruhákat, háttereket, eszközöket, a katalógusokból, vagy az aktuális rendezvény árusaitól. Ezeket az érméket a különböző „kis játékokkal” szerezhetjük meg.

Karakterek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Club Penguinen hétről hétre feltűnnek visszatérő karakterek. A szereplők olykor megjelennek ténylegesen a játéktérben, ugyanolyan karaktert szimulálva mint a többi átlagos felhasználó.

Pingvinek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Aunt Arctic: Ő a „Club Penguin Times” főszerkesztője. Az újságban van egy Ask Aunt Arctic rovat (azaz Kérdezz Aunt Artictól), itt a felhasználók tehetnek fel kérdéseket, amiket a készítők válaszolnak meg, úgy, mintha Aunt Arctic válaszolna. Később kiderült hogy ő a Director.
 • Gary "G", The Gadget Guy: Gary egy feltaláló aki a Sport Shop építtetője. Sajnos a 11 küldetésbe Herbert lerombolta a sport shopot ami újjá épült az Everyday Phoning Facility néven. Ekkor a PSA (Penguin Secret Agency) megszűnt és az EPF vette át az irányítást. Ő egy titkos ügynök az Elite Penguin Force keretében és segíti a többi titkos ügynök pingvint. A „másik énjének” főnöke a Director.
 • Rockhopper: Ő a Club Penguin kalóza és kereskedője, aki általában kéthavonta meglátogatja a szigetet, ahol a Club Penguin is található. A piros Puffle fajt ő hozta be a szigetre egy másik idegen szigetről. Hajója a Migrator, ami eddig mindig a kikötőben kötött ki. Minden érkezése során a hajóján találhatóak limitált ideig elérhető tárgyak, gyakran ezek közül több ingyenes. Egyszer az Ice Bergben Hajótörést szenvedett és egy csónakkal a Docknál jött egy ingyen ruhával. Az Aqua Grabber segített megjavítani a hajóját. Onnantól elérhető az Aqua Grabber játék.
 • Sensei: A pingvinek harcművészeti Mestere. Először, a Dojo építésekor volt látható, de akkor még a készítők nem fedték fel a nevét. A Dojo felépítése után elindította benne a Card-Jitsu nevezetű játékot. Története szerint bőven a játék indulása után jelent meg, de már régóta a szigeten lakott és csak erőt gyűjtött. Mikor a sziget tűzbe borult megjelent Sensei tűz ruhában és megnyitotta a Fire Dojo-t amit ma már ingyenesen is elérhetünk. 2 évvel később víz ruhában meg lehetet csinálnunk a különleges keresésését hogy megkapjuk a Víz bélyeget. Ekkor nyílt ki a víz Dojo is. 2012-ben megjelent a Snow Dojo is ahol le kell győznünk Sensei ellenségét, Tuskot.
 • Director: A legrejtélyesebb pingvin a szigeten. A night clubban a morzejelző ezt mutatja: Aunt Artic is the director in the PSA!,de az újságban, ha rávisszük az egeret a szemére, akkor napszemüveget vesz fel. 2012 novemberberében kiderült, hogy tényleg ő az EPF és a régebbi PSA vezetője.
 • Keeper: A Dance Club-on a hangfalon lévő puffle.
 • Rory: Az sziget építőmunkása. Ő építi meg azokat a dolgokat, amelyeket G feltalált.
 • Penguin Band: A sziget zenekara, tagok: G Billy,Franky,Stompin Bob,Petey K. Minden Music Jam partin látni őket az Ice bergen és lehet tőlük kapni autogramot.
 • Rookie: Az EPF. tagja, kétbalkezes, zöld pingvin. A fején mindig a piros propeller sapka van, az arcán a piros szemüveg, és egy piros ing a testén. A 3, 7, 10,11-es küldetésben lehet velet találkozni, a Nintendó ds-ben és a játékban is lehet vele találkozni, legtöbbször ő csak bonyolítja a problémákat. a 10-es küldetésben ő engedte el Herbertet. Mostanság eseményeken is lehet vele találkozni.
 • DJ Cadence: A Clubpenguin DJ-e, a 2009-es member party-n és a Penguin Play Awards-on lehetett találkozni vele, egy ingyen hátteret ad. Az irányítója valószínűleg Happy77 volt
 • Dot: Dot az EPF (Elite Penguin Force) egyik ügynöke, a Nintendo DS játékokban találkozhattunk vele először, de később a sima küldetések között is megjelenik. A 11-edik küldetésben lehet vele találkozni.
 • PH (Puffle Handler): Puffle Handler (magyarul Puffle Gondozó) egy Cowboy kalapos barna pingvin, aki Puffle-okat gondoz. Eddig csak a 2012-es és 13-as Puffle Party-kon lehetett vele találkozni.
 • Cece és Rocky: Ezekkel a pingvinekkel 2012-ben találkozhattunk a Make your Mark: Ultimate Jam-en. A disney Shake It Up! sorozatából ismertek!
 • Brady és McKenzie: Velük a 2013-as Music Jamen találkozhattunk. Ők a Teen Beach Moovieból ismerhetőek!
 • Kermit (Breki) the frog: Breki, a Muppetekből ismert békával 2014 Márciusában találkozhattunk. A szigetet járta körbe képeket osztogatva. Ő az első olyan híresség aki nem pingvin alakú, hisz ő egy Muppet!
 • Jet Pack Guy: Vele még nem találkozhattunk csak küldetésekben. A második küldetésben ő ment meg téged.

Gonosztevők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Herbert: Egy jegesmedve, aki vegetáriánus és nem szereti a hideget. Első megjelenésekor megpróbálta felgyújtani a szigetet, azóta pedig a titkosügynököknek elérhető mini-játékok állandó gonosztevője.
 • Klutzy: Egy rák, aki egy alkalommal megmentette Herbert életét. Utána Herbert cinkostársa lett.
 • Pufflefoot: Pufflefoot egy szörny, eredete nem ismert.
 • Protobot: Protobot egy pingvin formájú robot. Az EPF 2008-ban (A Nintendo DS-ben) legyőzte őt. Ám 2011-ben Herbert nagyjából újra építette.
 • WheelBot:Egy pigvin formájú tesztrobot.Először Az EPF 2008-ban(Nintendo DS) jelent meg először, Gary találta fel,de az egyik napon meghibásodott és elmenekült.Majd miután kikapcsolták az EPF 2008-as játékban, azóta a PSA küldetésekben lehetett látni,a Gadget Room-ban.Ám 2011-ben Herbert újra építette.
 • Tusk: Tuskkal a Snow Dojoban találkozhatunk. Ha eleget küzdöttünk a Hó Minyonokkal le győzhetjük őt is. Ő úgy vált gonosszá hogy Senseiel még kis korukban játszottak és beiratkoztak egy ninja tanfolyamra. Azonban Tusk nem tudta milyen erős. Egy nap kiment Senseiel gyakorolni és egy óriási hógolyót dobott rá, de Sensei ezt kivédte és a hegynek lökte Tuskot. Erre a hó lezúdult és Tusk eltűnt. Tusk gonosszá vált és el akarta pusztítani Senseit. Ha legyőzzuk Tuskot akkor 1 köpenyt ad nekünk!

Moderátorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A moderátorok a CP kitalálói. Pingvinjeik nevei: rsnail, Billybob, Screenhog, Gizmo és Happy77. A Club Penguin új moderátorokat is vesz fel már, ilyen például Megg is.

rsnail: rsnail teljes neve RocketSnail, igazi neve Lance Priebe. A penguin Chat 3-at 2001-ben készítette el. A Penguin Chat 3 előtt készített egy játékot, aminek a neve "Experimental Penguins" volt. Később 2004-ben átnevezte Penguin Chat 3-ra. A játékon belül volt egy mini játék, ami a "Snowblasters" volt. A Penguin Chat 3-ban csigaként lehetett látni, mert moderátor volt. Már kilépett a CP-ből.

Billybob: Ő írja a CP Blogjába a híreket, régen rsnail írta, majd Billybob átvette tőle. A kedvenc szervere a "Mammoth". Az igazi neve Lane Merrifield. A kedvenc ruhája a zöld baseball sapka. Jelenleg 30 éves, van két gyereke. Egy 6 és egy 2 éves.

Screenhog: A tagok neki köszönhetik a sok jó ruha katalógust. Az igazi neve Chris Hendricks. Az oldalának a címe: www.screenhog.com. 1982. augusztus 21-én született.

Happy77: Ő csinálja az újságokat, mivel mindenki tudja, hogy Aunt Arctict nem igazi pingvin. Az igazi neve Rachel Leard.

Gizmo: Ő csinálja a partikat. Általában jó munkákat végez. Az igazi neve Dave Krysko. 2005 decemberében csatlakozott a szerkesztőkhöz.

Dark Power3: Főnök , moderátor kijelező

Megg: Megg egy hölgy akit számos videóban láthatunk. Ő csinálja a Spoiler Alert nevezetű sorozatot is.

Puffle[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Puffle-ok kis, bolyhos lények, akik a játékosok karaktereinek háziállatai lehetnek. A Puffle-ok élénk színekben vásárolhatóak meg a Puffle Shop-ban. A szivárvány Puffle-t csak a hotel kilövőjével lehet megszerezni a tagoknak 2013 áprilisi Puffle partyja óta.

Típusaik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Piros – extrém
 • Kék – kedves
 • Zöld – bolondos
 • Barna – feltaláló
 • Fekete – mogorva
 • Fehér – félénk
 • Narancssárga – bohóc
 • Citromsárga – művészlélek
 • Lila – kiegyensúlyozott
 • Rózsaszín – kíváncsi
 • Szivárvány - varászlatos

Megemlítik még a legendás "Arany Puffle-t", ami egy értékes szobor valahol a szigeten elrejtve. Az egyik HQ küldetésben találkozhatunk vele. Már a előfizetett pingvinek is találkozhatnak az arany pufflelel 2013-tól. 15 arany rögöt kell összegyűjtened egy puffleddal aki kiássa azokat a földből.

Játékaik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hat Puffle-nak van játéka amiben segítségedre lehetnek.

 • Citromsárga - DJ3K
 • Zöld - Jet Pack Adventure
 • Rózsaszín - Aqua Grabber
 • Lila - Dance Contest
 • Piros - Catchin' Wawes

Kedvenc helyeik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Puffle-knak van kedvenc helyük amit a Puffle-partykon láthatunk.

 • Piros - Cove
 • Kék - Dock
 • Zöld - Beach
 • Barna - Arcade
 • Fekete - Csatorna
 • Fehér - Ski Hill
 • Narancssárga - Doboz dimenzió
 • Citromsárga - Beach
 • Lila - Night club
 • Rózsaszín - Aqua Grabber sziget

A Doboz dimenzió viszont csak a Puffle-partyn jelenik meg a Beachben.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]