Clostridia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Clostridia
Rendszertani besorolás
Domén: Baktériumok (Bacteria)
Törzs: Firmicutes
Osztály: Clostridia
Rainey, 2010
Rendek

lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Clostridia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Clostridia témájú kategóriát.

A Clostridia (szulfitredukáló anaerobok) a Firmicutes baktériumtörzs egy osztálya, amit a 16S rRNS szekvenciaanalízise alapján állítottak fel. Morfológiai, fiziológiai, ökológiai, sejtfal-kémiai jellemzőik alapján nagyon változatos csoport – például Gram-pozitív és Gram-negatív nemzetségek is tartoznak közéjük –, nem ismert az egyéb Firmicutes-taxonokkal szembeni autapomorfiájuk.

A Clostridia osztályba többségében Gram-pozitív, az obligát anaerobtól (ezek számára az oxigén mérgező) az aerotoleráns anaerobig terjedő, endospóraképző baktériumok tartoznak.

Molekuláris genetikai kutatások alapján az osztály monofiletikussága kétséges, az osztályon belüli kapcsolatok is bizonytalanok. A családok többsége a Clostridiales rendbe tartozik, de valószínűleg a rend felosztása is változni fog a jövőben.

Az osztályba tartoznak a fotoheterotróf heliobaktériumok, és a Clostridium génusz, amibe több halálos kórokozó tartozik:

Az osztály létrehozását először a Bergey's Manual of Systematic Bacteriology 2005-ös második kiadásának második kötetében javasolták, de csak 2009-ben, a harmadik kötetben került leírásra, és 2010-ben jelent meg az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (IJSEM) hasábjain, ami szükséges volt az International Code of Nomenclature of Bacteria szerinti érvényes publikáláshoz.[1] Ez a leírás tartalmazza a Clostridiales mellett a Halanaerobiales, Natranaerobiales (egyetlen család: Natranaerobiaceae) és a Thermoanaerobacteriales rendeket, és néhány izolált, be nem sorolt taxont.

Rendek és családok listája[szerkesztés]

A List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN)[2] szerint a következő rendek és családok tartoznak az osztályba:

Az osztályon belül bizonytalan helyzetű, incertae sedis az Epulopiscium fishelsoni, egy nagyméretű, rendkívüli mértékben poliploid baktériumfaj.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. CLOSTRIDIA, CLOSTRIDIALES[halott link] in J.P. Euzéby : Dictionnaire de Bactériologie Vétérinaire. Abgerufen am 24. März 2010
  2. J.P. Euzéby: List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - Class Clostridia. Archiválva 2011. június 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Abgerufen am 24. März 2010
  3. Epulopiscium fishelsoni beim NCBI
  1. az International Code of Nomenclature of Bacteria szerint érvénytelen

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clostridia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clostridia című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.