Clayton Farlow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Clayton Farlow
Dallas-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenése 1981. február 20.
A visszakapott szerető
Utolsó megjelenése 1991. április 19.
Mész vagy viszlek
Megszemélyesítője Howard Keel
Magyar hang Szabó Gyula
Epizódok száma 246
Szerepelt 1981-1991
Clayton Farlow adatai
Születési neve Clayton Farlow
Neme férfi
Állapota elhunyt
Életkora 85
Született 1914
Elhunyt 1999. március 17.
Foglalkozása
 • A Farlow Olajtársaság tulajdonosa
 • A Saddle Tree Enterprises társtulajdonosa
 • Southfork Ranch társtulajdonosa (1988-91)
 • Családja Farlow
  Testvérek Jessica Farlow Montford (elhunyt)
  Házastársa Amy Farlow (elhunyt)
  Ellie Southworth Ewing (1984-99)
  Gyermekei Steven "Dusty" Farlow (törvényes fia)
  Rokonai Steven "Dusty" Farlow (vér szerinti unokaöccse)
  Lakóhely
 • Southern Cross Ranch, San Angelo, Texas (1914-83)
 • Southfork Ranch, Braddock, Texas (1984-90)
 • Ismeretlen helyek (1990-99)
 • Clayton Farlow a Dallas című sorozat egyik szereplője, megszemélyesítője Howard Keel volt 1981-től 1991-ig.

  Háttér[szerkesztés]

  Clayton Farlow a húgával, Jessicával együtt Southern Cross Ranch-en nevelkedett a texasi San Angeloban. Clayton és Jessica édesapját olyan embernek mondták, aki "nagy ember volt, aki szerette az olajüzletet, de az igazi szerelme az állattenyésztés volt a farmon". Clayton 6 éves volt, amikor is az édesapja először vitte el egy szarvasmarha vásárra, majd elkezdte tanítani neki az állattenyésztést és az olajüzletet. Akár csak az édesapjából, Claytonból is sikeres olajvállalkozó és farmer lett. Jessica tizenévesen nagyon vaddá vált, és később súlyosan erőszakossá vált a mentális állapota. Később Londonban életet adott fiának, Steven "Dusty" Farlow-nak. Clayton és újdonsült felesége, Amy lettek Dusty törvényes szülei, és őket is írták be Steven születési anyakönyvi kivonatába, míg Jessica férjhez ment Lord Montfordhoz és Angliában maradt. Clayton és Amy pedig visszatértek Texasba a kis Stevennel. Jessica úgy gondolta, hogy Amy a helyébe akar lépni, mint Dusty édesanyja, és ezért amíg Amy otthon betegeskedett Southern Cross-on, felgyújtatta a házat, míg Clayton Galvestonban dolgozott az egyik olajfinomítója ügyében. Clayton túl későn ért haza, és nem tudta már megmenteni szeretett feleségét, Amyt. Steven, akit mindenki csak Dusty-nak becézett, nem mutatott semmiféle érdeklődést sem az olajüzlet, sem pedig az állattenyésztés iránt, helyette híres rodeó sztár vált belőle. Steven (Dusty) Farlow az 1979-es Ewing rodeón találkozott Samantha Ewing-al, akivel egymásba szerettek és viszonyt folytattak egymással. Amikor Dusty és Samantha Fort Worth-ben akartak találkozni, Dusty magán repülőgépe lezuhant és azt mondták, hogy Dusty nem élte túl a szerencsétlenséget. Azonban kis idő múlva kiderült, hogy ez nem igaz, mivel Dusty túlélte a balesetet és hamarosan fel is épült Dentoni otthonában.

  Történet[szerkesztés]

  Clayton segített fiának, Dusty Farlow-nak, hogy mielőbb felépülhessen a baleset okozta sérüléseiből, és ekkor találkozott először Samantha Ewinggal és a Ewing család többi tagjával. Samantha azután talált rá Dusty-ra, miután a férfi titokban letette érte az óvadékot, amikor is letartóztatták azzal a váddal, hogy rálőtt a férjére, Jockey-ra. Samantha Ewing benyújtotta a válókeresetet Jockey ellen és magával vitte a fiukat, Johnny-t a Southern Cross-i birtokra. Amikor mindezt Jock megtudta dél-amerikai tartózkodása alatt, dühös lett, és megmondta Jockey-nak, hogy nem számít milyen áron, de Johnny kerüljön haza Southforkba. Miután minden próbálkozása kudarcba fulladt, hogy hazavihesse a fiát, Jockey az apja teljes támogatásával felvásárolta az összes nyersolajat, amit Clayton finomítóiba szállítottak. Jockey csak akkor adta volna vissza az olajat, ha Clayton kidobja Samanthát Southern Cross-ról. Clayton ezt megtagadta, azonban Samantha magától is elment a birtokról, visszaköltözött Dallasba majd később újra férjhez ment Jockey-hoz és visszaköltözött Southforkba. A felhalmozott nyersolajat Ellie-nek köszönhetően tudta visszavásárolni Clayton és ezután barátok lettek. Ezalatt az idő alatt, Clayton elkezdett vonzódni Samanthához és próbálta őt védeni Jockeyval szemben.

  Később, miután Jock 1982-ben elhunyt helikopter balesetben Dél-Amerikában, Ellie és Clayton randevúzni kezdtek és 1984-ben összeházasodtak. Míg udvarolt Ellie-nek, Clayton nagyon féltékeny lett arra az életre, amilyen Jocké volt: a fiai folytatták az örökségét az olajüzletben, volt egy odaadó felesége, és egy nagy családja a fiaival, menyeivel, és unokáival.

  Röviddel azelőtt, hogy hozzáment volna Claytonhoz, Ellie-t elrabolta Clayton mentálisan instabil húga, Jessica, aki Jockey-val együtt konspirált, hogy megakadályozzák az esküvőt. Clayton és Ellie Görögországban töltötték a mézesheteiket, majd hazatértek Southforkba, annak ellenére hogy Claytonnak fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy Jock otthonában éljen, Jock állandó "árnyékában". Hogy az átmenetet megkönnyítse, Ellie felújította a hálószobáját, ahol még Jockkal éltek, de Clayton több üzleti útra is elment, hogy ne kelljen annyit Southforkban tartózkodnia. Végül Ellie meggyőzte Jockeyt és Bobbyt, hogy vegyék le Jock képét a Southfork-i nappaliból és átvitték a képet a Ewing Olajtársaság irodájába. Clayton nagyon jól összebarátkozott Ray-el és mostohafiával, Bobby-val, de idősebb mostohafiával, Jockey-vel továbbra is ellenségek maradtak, és rengeteg vitájuk és harcuk volt az évek során. Clayton aztán találkozott egy fiatal angol modellel, Laurel Ellis-el (Annabel Schofield), és egy rövid ideig vonzódott hozzá. Ez visszatükrözte Jock és korábbi titkárnője, Julie Gray "majdnem kapcsolatát", miután úgy érezte, hogy Ellie elhanyagolja őt. Ezen kívül Clayton egy rövid ideig amnéziában is szenvedett, és majdnem elhagyta Ellie-t, amíg vissza nem tér az emlékezete. Clayton aztán eladta a finomítóit a Ewing Olajtársaságnak és utána egy pillanat alatt lótenyésztésbe kezdtek Ray-el.

  1990-ben Clayton, aki nem tudott már tovább Jock emlékének az árnyékában élni, Ellie-vel együtt elhagyta Southforkot és elkezdték körbeutazni a világot. Az utolsó, 14. évadban Clayton visszatért Southforkba, Ellie nélkül, hogy átruházza Bobby-ra Southfork kizárólagos tulajdonjogát, és ezt Jockey nagyon is ellenezte.

  Dallas (2012, televíziós sorozat)[szerkesztés]

  Az új Dallas sorozatban kiderült, hogy Clayton 1999-ben elhunyt szívrohamban. A Dallas Facebook oldala szerint 1999. március 17-én halt meg.

  Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clayton Farlow című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.