ÖBB 4746 sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cityjet szócikkből átirányítva)
ÖBB 4746 sorozat
Általános adatok
GyártóSiemens Mobility
DarabszámRh ÖBB 4744: 70

Rh GYSEV 4744: 5
Rh ÖBB 4746: 130
Rh GYSEV 4746: 8

ODEG 4746: 7 db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo’Bo’+2’2’+Bo’Bo’
Nyomtávolság1435 mm
Engedélyezett legnagyobb sebesség160 km/h
Villamos vontatás
Áramnem15 kV 16,7 Hz ~
25 kV 50 Hz
A Wikimédia Commons tartalmaz ÖBB 4746 sorozat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az ÖBB 4746 sorozat egy regionális forgalomra tervezett osztrák motorvonat-sorozat.

Ausztria[szerkesztés]

Siemens és az ÖBB megállapodásának tárgya legfeljebb 200 regionális motorvonat szerelvény szállítása 2010 és 2015 között. A Siemens Desiro ML típusú motorvonatokat ebben az időszakban a szükségletnek megfelelően hívhatja le az ÖBB a keret-kontingensből. A keret megállapodás a megrendelt vonatok karbantartására szóló opciót is tartalmaz. Minden szállítás és szolgáltatás igénybevétele esetén a szerződés teljes értéke kereken egymilliárd euró. A szerelvényeket a Siemens bécsi vagy krefeldi üzemében fogják gyártani. Az ÖBB-nek módja van a megállapodást 2015-ön túlra is meghosszabbítani. Ez az egyik legnagyobb, villamos meghajtású regionális vonatokra szóló megrendelés Európában. Az ÖBB-nek szánt Desiro vonatok 160 km/h csúcssebességet érhetnek el, és Ausztriában, valamint Németországban fognak közlekedni. Legutóbb az SNCB rendelt ebből a típusból; szám szerint 300 darabot.

A Desiro ML motorvonatok rugalmas és megbízható járművek, amelyek a kocsik ún. self-contained koncepciójának köszönhetően egyedi igények szerint és gyorsan adaptálhatók a mindenkori utasszámhoz, azaz hosszabb-rövidebb szerelvényekké állíthatók össze, illetve azok részekre szedhetők szét. A vonatok a tökéletesített meghajtás révén, amelynek energiafogyasztása ez előd-modellekhez képest is tovább csökkent, különösen környezetbarátak. A kocsik designja is környezet-kompatibilis anyagokat vett alapul, például a festés és a belső berendezés tekintetében. Az ÖBB a Desiro ML alapjárműként a három-kocsis szerelvényt specifikálta, amely másodosztályon 217 ülőhellyel rendelkezik. Ennek számos felszereltségbeni változata van, miáltal a városi (S-Bahn) és regionális forgalom legkülönbözőbb üzemi követelményei is kielégíthetők.

Magyarország[szerkesztés]

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút 2014-ben 5 db motorvonatra szerződött 32 millió euró értékben, amelyek 2016 decemberétől a Bécs-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Bécs-Pomogy (Pamhagen) és Vulkapordány (Wulkaprodersdorf)-Nezsider (Neusiedl) szakaszokon közlekednek.[1]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]