Citrát-szintáz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Citrát-szintáz
A citrát-szintáz negyedleges szerkezete
A citrát-szintáz negyedleges szerkezete
Azonosítók
JelCS
HGNC2422
Entrez1431
OMIM118950
UniProtO75390
Egyéb adatok
EC-szám2.3.3.1
Lokusz12. krom. p11-qter

A citrát-szintáz enzim (E.C. 2.3.3.1 [korábban 4.1.3.7]) folyamatszabályzó enzim, mivel a Krebs-ciklus (citromsavciklus) első reakcióját katalizálja.

Az enzim a sejtben a mitokondriális mátrixban helyezkedik el, de nem a mitokondriális, hanem a sejtmagi DNS kódolja. A citoplazmatikus riboszómák szintetizálják, majd a mitokondriális mátrixba transzportálódik. A citrát-szintázt általánosan használják a sértetlen mitokondrium jelenlétének kvantitatív markereként (mutatójaként).

A citrát-szintázt az acetil-CoA két-szénatomos acetát gyökének és a négy szénatomos oxálacetát kondenzációs reakcióját katalizálja, melynek eredményeként hat-szénatomos citrát képződik.

A citrátkör lefutása után az oxálacetát újraképződik.

acetil-CoA + oxálacetát + H2Ocitrát + CoA

Először az oxálacetát kötődik az enzimhez. Ez indukálja az enzim konformációváltozását, és kötőhelyet hoz létre az acetil-CoA számára. Miután kialakult a citroil-CoA, újabb konformációváltozás eredményeként tioészter-hidrolízis megy végbe és felszabadul a CoA. Ez biztosítja, hogy a tioészter-kötés felbomlásának energiája a kondenzációra fordítódik.

Az oxálacetát (vörös) és az acetil-CoA (kék) kondenzációs reakciójának mechanizmusa

Gátlás[szerkesztés]

Az enzimet a magas ATP:ADP, acetil-CoA:CoA, és NADH:NAD arány gátolja, mivel a magas ATP, acetil-CoA, és NADH koncentráció azt mutatja, hogy a sejt energiaellátottsága magas. Gátolja még a szukcinil-CoA és a citrát is, melyek reakció végtermékei.

Az enzim katalitikus központja