Cirkófűtés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A cirkófűtés tulajdonképpen egy - manapság szinte kizárólag zárt rendszerű - központi fűtés, ahol a hőtermelő egy "cirkó" (falikazán). A kifejezés arra utal, hogy magában a készülékben, és ezáltal a fűtési rendszer többi elemében is (csövekben, fűtőtestekben) cirkulál, kering a hőátvivő közeg, a víz. Tulajdonképpen fali gázkazán, ami a mai gyakorlat szerint szinte csak kondenzációs kazán formájában kerül beépítésre.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Korszerű[szerkesztés]

mivel alacsonyabb hőmérsékletű fűtőközeget használ nagyobb fűtőfelülettel, ezáltal lényegesen egyenletesebb hőérzetet biztosít, mint a konvektoros fűtés és nem utolsó sorban mindezt sokkal jobb hatásfokkal teszi, kímélve ezzel pénztárcánkat.

Kényelmes[szerkesztés]

hiszen szinte egy mozdulattal beállíthatjuk, szabályozhatjuk igényeinknek megfelelően

Gazdaságos[szerkesztés]

Ha a jól telepített cirkófűtés jól van beszabályozva, az egyik leggazdaságosabb fűtési rendszer lesz.

Biztonságos[szerkesztés]

a nyílt égésterű lakásfűtő cirkó berendezéseket felváltják a zárt égésterű kondenzációs készülékek, ezzel nagy lépést téve a manapság oly gyakori szénmonoxid mérgezések felszámolása érdekében.1./

Minikazán[szerkesztés]

Központi fűtőberendezésen azt a több helyiség fűtésére kiterjedő berendezést értjük, amelynél a hőenergiát központosan állítjuk elő, és a hőt úgynevezett hőhordó közeg szállítja az egyes helyiségekben elhelyezett hőközlő (vagy hőleadó) készülékekhez.

2./A cirkófűtés esetében a központi fűtőberendezés egy kisebb épületegység (pl. lakás, családi ház, üzlet, irodahelyiség stb.) fűtését ellátó, falra szerelt gázüzemű kazán (gázkazán). Ebben a gázkazánban (cirkókazánban) lévő vezérelt elektromos működésű szivattyú, cirkuláció révén juttatja el a hőhordó közeget (melegvíz) a hőleadókhoz (pl. radiátorok).

Gázszerelés:

Szakszerűen: Gázvezeték- és gázkészülék szerelés. Az MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) által kiadott, ötévente vizsgával meghosszabbítandó arcképes igazolvánnyal rendelkező (gázszerelő) szakember által végzett ipari tevékenység, melyen a gázfelhasználó berendezés felszerelését, karbantartását, illetve az ahhoz csatlakozó gázcsővezeték felszerelését, karbantartását, ellenőrzését értjük.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]