Háztető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Circumflex szócikkből átirányítva)
â ê î ô û
ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ

A háztető vagy kalap (^) egy fordított V alakú graféma:

ASCII-ban és Unicode-ban a hivatalos neve circumflex accent (U+005E), amely csak az utóbbi funkcióját tükrözi. Tízes számrendszerben a karakter kódja: 94.

Elkülönítése a hasonló jelektől[szerkesztés]

Térközt növelő karakterként rokona a lejjebb elhelyezkedő jel (U+2038, caret), valamint egy másik süllyesztett, vonással ellátott jel: (U+2041, caret insertion point). Nem tévesztendő össze a logikai és (konjunkció) jelével (U+2227), a görög lambdával (Λ/λ), valamint a némely nyelvek írásában használt fordított v-vel sem: Ʌ/ʌ (U+028C), amely egyúttal a fonetikus átírásban a hátul képzett, alsó nyelvállású, ajakréses magánhangzó jele (vö. angol but).

Mellékjelként ellentéte a kis V alakú (lefelé csúcsos) jel, a hacsek (ˇ).

Az ógörög nyelv írásában circumflex, illetve hajtott ékezet néven egy eltérő mellékjel, többnyire a hullámvonal (tilde) egy fajtája (῀) szerepel: , amely α̃ vagy α̑   formában is előfordul.

Funkciói[szerkesztés]

Különböző nevei egyúttal különböző funkcióit is jelölik:

  • azt a helyet (például a korrektúrában), ahol beszúrásra van szükség, amennyiben a sor alatt szerepel a betoldandó rész; értelemszerűen a süllyesztett változatában: (szemben a sor fölé írott beszúrásnál használt ˇ jellel),
  • a hatvány jelét a számítástechnikában, amennyiben a felső indexbe írás nem érhető el (pl. helyett 6^3),
  • egyfajta ékezetet (diakritikus jelet) bizonyos betűk fölött, például az eszperantó, a francia, a portugál, a román, a szlovák, a vietnámi és a walesi nyelvben,
  • szövegszerkesztőben „feloldójel” különleges jelekhez, például az Enter ↵ gombbal előhívható bekezdésjel kereséséhez a ^p jelölés használható (mivel ez a billentyű a keresés során más funkciót tölt be).

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]