Ugrás a tartalomhoz

Cilinder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cilinder (a. m. henger) keskeny karimájú elegáns kalap, magas, hengeres palásttal, lapos tetővel. Főleg férfiak viselték a 18. század második felétől, de a mai napig is megjelenik ünnepi alkalmakkor, lovas rendezvényeken, egyenruhák részeként.

Cilinderes színész tablóképe, 1900-as évek

Cilinder fajtái[szerkesztés]

Formájából következtethetünk az évjáratára. Több fajtáját ismerjük az egészen magastól az egészen alacsonyig, a cilinder karimája is változatos, a keskenytől az egyenesen ívelten át a szélesig. Koronájának formája is változatos, amelyen befelé dőlő oldalrészt is láthatunk. A cilindernek, mindig lapos a teteje, lényegesen magasabb a függőleges kiterjedése, mint a vízszintes. Inkább fekete és szürke színekben volt jellemző, de bármilyen színben előfordulhat.

Chapeau claque[szerkesztés]

Összecsukható "Gibus" cilinder

A 18. században, egy fémből készült mechanikai szerkezettel oldották meg, hogy a magas kalap tetejét a karimavonalhoz le lehessen tolni, így a kalap összecsukható, könnyen szállítható, a szabadalmat Antoni Gibus nyújtotta be, 1834-ben.

Cilinder a kultúrában[szerkesztés]

A kapitalizmus jelképe. A show és a revük fontos részét képezi, a bűvészek elengedhetetlen kelléke. A kalapos mesterség szimbóluma is.

Források[szerkesztés]