Cifra holyva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cifra holyva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Staphyliniformia
Család: Holyvafélék (Staphylinidae)
Alcsalád: Staphylininae
Nemzetség: Staphylinini
Alnemzetség: Staphylinina
Nem: Ontholestes
Faj: O. tessellatus
Tudományos név
Ontholestes tessellatus
(Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, 1785
Szinonimák
  • Ontholestes nebulosus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cifra holyva témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cifra holyva témájú médiaállományokat és Cifra holyva témájú kategóriát.

A cifra holyva (Ontholestes tessellatus) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a holyvafélék (Staphylinidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A márványos holyva megtalálható az egész palearktikus faunatartományban, de a Mediterráneumban hiányzik. Magyarországon sok helyen megtalálható, de mindenhol ritka.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes méretű (14–19 mm) holyvafaj. Teste bronzos-fekete alapszínű, de fejét, előtorát és a szárnyfedőket barnás-szürkés szőrözet borítja. Feje négyszögletű, rágói erősek. Csápja fonalas. Az állkapcsi tapogató utolsó íze rövidebb, mint a következő. Az előtorának oldalpereme oldalról végig jól látható. Az előtor hátának elülső szögletei hegyesszögűek. Lábszárai töviseket viselnek, elülső lábfejeik kiszélesedett. Valamennyi lábfejük 5 ízű. Megjelenése hasonlít a nem többi fajáéra annyi különbséggel, hogy csak a csápok csúcsai, a combok tövei és a hátulsó lábfejei barnásfeketék.

Életmódja[szerkesztés]

A génusz többi fajához képest gyakrabban fordul elő erdős részeken, de fátlan területeken is megtalálható. Trágyán, rothadó gombán, avarban vadászik apró rovarokra és lárvákra. Gyűjtési adatai márciustól egészen novemberig vannak.

Nappal is könnyen elrepül

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ontholestes tessellatus című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]