Christine Delaroche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christine Delaroche
SzületettChristine Palle
1944. május 24. (79 éves)[1][2]
Párizs[3]
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
Foglalkozásafilmszínésznő, énekesnő
IskoláiCNSAD

SablonWikidataSegítség

Christine Delaroche (Párizs, 1944. május 24. – ) francia színművész és énekesnő; születési neve Christine Palle volt. 1965 óta 26 filmben és televíziós show-műsorban működött közre. Legjelentősebb filmbéli alakítását a Vittorio De Sica által rendezett, 1966-ban bemutatott, Egy új világ (Un monde nouveau) című filmben nyújtotta.[4] Mint énekesnő, a yé-yé stílus képviselőjeként vált ismertté az 1960-as évek derekán, később főleg sanzonokat énekelt.

Életpályája[szerkesztés]

17 éves korában érettségizett, ezt követően párhuzamosan kezdett egyetemi tanulmányokat folytatni a Sorbonne-on és dramatikai tanulmányokat Tania Balachova tanítványaként. 19 évesen felvételt nyert a francia színiakadémiára (Conservatoire national supérieur d’art dramatique) is. 1964-ben debütált színpadon, televízióban pedig először 1965-ben szerepelt. Az 1960-as évek második felében meglehetősen foglalkoztatott színésznő és énekesnő volt, később viszonylag háttérbe szorult.

Azon kevés francia színésznők közé tartozik, akik brit televíziós sorozatban is szerepelhettek: ő az 1977-ben bemutatott The Avengers [francia címe Chapeau melon et bottes de cuir] sorozatban kapott szerepet.

Filmjei[szerkesztés]

Válogatott diszkográfia[szerkesztés]

  • La Porte à côté – 1966
  • La Fille du soleil – 1966

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. GeneaStar
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  4. Un monde nouveau. NY Times. (Hozzáférés: 2010. szeptember 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christine Delaroche című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christine Delaroche című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.