Christine Delaroche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christine Delaroche
Született 1944. május 24. (75 éves)
 Franciaország, Párizs
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Foglalkozása filmszínésznő, énekesnő
Iskolái CNSAD

Christine Delaroche (Párizs, 1944. május 24.– ) francia színművész és énekesnő; születési neve Christine Palle volt. 1965 óta 21 filmben és televíziós showműsorban működött közre. Legjelentősebb filmbéli alakítását a Vittorio De Sica által rendezett, 1966-ban bemutatott, Egy új világ (Un monde nouveau) című filmben nyújtotta.[1] Mint énekesnő, a yé-yé stílus képviselőjeként vált ismertté az 1960-as évek derekán, később főleg sanzonokat énekelt.

Élete[szerkesztés]

17 éves korában érettségizett, ezt követően párhuzamosan kezdett egyetemi tanulmányokat folytatni a Sorbonne-on és dramatikai tanulmányokat Tania Balachova tanítványaként. 19 évesen felvételt nyert a francia színiakadémiára (Conservatoire national supérieur d'art dramatique) is. 1964-ben debütált színpadon, televízióban pedig először 1965-ben szerepelt. Az 1960-as évek második felében meglehetősen foglalkoztatott színésznő és énekesnő volt, később viszonylag háttérbe szorult.

Azon kevés francia színésznők közé tartozik, akik brit televíziós sorozatban is szerepelhettek: ő az 1977-ben bemutatott The Avengers [francia címe Chapeau melon et bottes de cuir] sorozatban kapott szerepet.

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

  • Belphegor, a Louvre fantomja – televíziós minisorozat, 1965
  • Egy új világ (Un monde nouveau) – film, 1966
  • The Defector – film, 1966
  • Un Crime au Paradis – vígjáték, 2001

Válogatott diszkográfia[szerkesztés]

  • La Porte à côté – 1966
  • La Fille du soleil – 1966

Források[szerkesztés]

  1. Un monde nouveau. NY Times. (Hozzáférés: 2010. szeptember 9.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christine Delaroche című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christine Delaroche című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.