Christian von Ehrenfels

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christian von Ehrenfels
Született
1859. június 20.
Elhunyt
1932. szeptember 8. (73 évesen)
Foglalkozása filozófus
Iskolái Bécsi Egyetem

Christian von Ehrenfels (Maria Christian Julius Leopold Freiherr von Ehrenfels) (Rodaun, Bécs mellett, 1859. június 20.Lichtenau im Waldviertel, Alsó-Ausztria, 1932. szeptember 8.) osztrák filozófus, a gestaltpszichológia egyik alapítója és előfutára.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Christian von Ehrenfels 1859. június 20-án született a Bécshez közeli Rodaun városában és apja Brunn am Walde kastélyában nőtt fel Alsó-Ausztriában. Középiskolai tanulmányait Kremsben végezte, ezután először a bécsi Hochschule für Bodenkultur egyetemen, majd a Bécsi Egyetemen tanult. Itt ismerkedett meg a filozófia tudományával, Franz Brentano és Alexius Meinong tanítványa volt, majd 1885-ben Meinong témavezetése mellett megírta a Größenrelationen und Zahlen : eine psychologische Studie (=Mennyiség és számok kapcsolata : pszichológiai tanulmány) című diplomamunkáját és követte őt a grazi egyetemre (Karl-Franzens-Universität).

1888-ban habilitálták egyetemi magántanárrá Bécsben Über Fühlen und Wollen (=Érzésről és hajlandóságról) című tanulmányával. 1896 és 1929 között a prágai Károly Egyetemen filozófia professzorként dolgozott. Előadásai többek között felkeltették Max Brod, Franz Kafka és Felix Weltsch figyelmét.

Lánya Imma von Bodmershof író, fia Rolf antropológia professzor, aki 1927-ben áttért az iszlám vallásra és felvette az Omar nevet. Omar Rolf felesége, Elfriede von Bodmershof irodalomkedvelő volt. Kurban Said álnéven írta Ali és Nino és A Golden Horn-i lány című műveit. Ennek ellenére Luca Tal, az E.P. Tal cég tulajdonosai és az Ali és Nino kiadója a következőket írta ügyvédjének: „Sohasem hallottam a bárónőről… Az egykori férjem jobbkeze és titkára sem tudott róla semmit. Csak sokkal később történt, hogy valami oknál fogva a Buchhaendler Boersenblatt-et néztük, és rájöttünk, hogy Kurban Said maga a bárónő. Természetesen a náci uralom alatt sokan álnevet vettek fel és jogtalanul íróvá kiáltották ki magukat…”

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gestalt tanulmányainak alapjai Johann Wolfgang von Goethe és Ernst Mach elméletei. A gestaltpszichológia megteremtőjének Max Wertheimert tartják számon. Maga a Gestalt koncepcióját először Ehrenfels vezette be a kortárs filozófiába és pszichológiába a híres Über Gestaltqualitäten (A forma minőségeiről, 1890) tanulmányával. Mind őt és Edmund Husserlt inspirálta E. Mach Beiträge zur Analyse der Empfindungen (Értekezések az érzékek elemzéséről, 1886), amely következtében megalkották a nagyon hasonló Gestalt és Alkotó momentum koncepcióikat.

Híressé vált a dallam másik hangnembe való átmenete. Ehrenfels szerint egy dallam különálló hangokból áll, de ez több mint e hangjegyek összessége. Ha a különálló hangjegyeket más hangnembe helyeznék, és csak hangokból állnának, képesek lennének magukat teljesen más dallamokhoz kapcsolni, míg maga a dallam nem változna. Ehrenfels Gestaltqualitäten, Alkotó minőségeknek nevezte ezt az új nézetet, amely a „részekhez” képest „az egész megfigyelése.” (Összehasonlítás: Arisztotelész, fordítás 1952.) „Minden dolog esetében, amely számos részből tevődik össze, és amelyben az egész nem csak egy tömeg, hanem a részek mellett egy bizonyos dolog, kell lenni valamilyen egyesítő tényezőnek.”

Ehrenfels számos kulturális-tudományos és szexuál-politikai írásában érvelt a monogámia kulturális kártékonysága ellen és egy többnejűségi társadalmi rend utópiája mellett. Védte azokat a nézeteket, miszerint a monogámia gátolhatja a Darwin által felállított szaporodás elvét és a nemzés szelekcióját, amely súlyos hatással lehet a társadalomra kulturális-biológiai szempontból, és ezért a monogámia ellen fel kellene lépni. Ezen elméletekkel Ehrenfels heves kritikáknak tette ki magát, mivel elméleteivel elképzelhetetlen gondolatokat továbbított a kortárs konvenciók felé.

Kafka barátja, a cseh cionista filozófus Felix Weltsch számos esszét és emlékiratot írt Ehrenfelsről, aki maga is részben zsidó származású volt. Ő volt az egyik legjelentősebb tanítványa.

Kötetei magyarországi könyvtárakban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főbb munkái német nyelven eredeti német kiadásban hozzáférhetőek nyilvános és szakkönyvtárainkban, köztük:

  • System der Werttheorie (1897-1898);
  • Sexualethik (Wiesbaden, 1907);
  • Richard Wagner und seine Apostaten : ein Beitrag zur Jahrhundertfeier (Leipzig, 1913);
  • Kosmogonie (1916).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christian von Ehrenfels című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.