Christian Krohg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christian Krohg

Született1852 augusztus 13.
Vestre Aker
Meghalt1925. október 16.
Christiania
SírhelyVår Frelsers-temető
Nemzetiségenorvég
Stílusaromantika, naturalizmus
IskoláiBadeni Művészetek Iskolája
Mestere(i)Hans Gude
Aki(k)re hatottOda Krohg
Per Krohg

Christian Krohg aláírása
Christian Krohg aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Christian Krohg témájú médiaállományokat.

Christian Krohg (Vestre Aker, 1852. augusztus 13.Christiania, 1925. október 16.) norvég naturalista festő, könyvillusztrátor, író és újságíró.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Krohg az ügyvéd és államférfi Georg Anton Krohg fiaként, illetve Christian Krohg miniszter unokájaként látta meg a napvilágot. Krohg jogot tanult az Oslói Egyetemen, ezután Németországban folytatta tanulmányait a Badeni Művészetek Iskolájában Hans Gude szárnyai alatt, Karlsruhéban. Később Párizsba költözött két évre 1881 és 1882 közt.

A realista festőktől vette át, hogy a mindennapi élet jeleneteiből merítsen képeihez ihletet, különös figyelemmel annak árnyoldalaira, illetve szociális hiányosságaira. Részben a prostituáltakról készített képeiről vált híressé. A prostitúció volt a témája az 1886-ban megjelent Albertine című regényének, melynek első publikációja botrányt keltett és a rendőrség elkobozta.

Krohg erőteljes és őszinte stílusa az egyik vezető művészévé teszi a romanticizmus és a naturalizmus közti átmenetnek, mely oly jellemző a norvég festőkre ebben az időszakban. Részt vett a skageni festők körében, akik a dániai Skagen kisvárosban alakítottak ki jelentős skandináv festői iskolát a 19. század végén, a 20. század elején.

Krohg volt a szerkesztő-alapítója az Impressionisten nevű a bohém újságnak 1886-ban. Ezután az oslói Verdens Gang újságírója volt 1890-től 1910-ig, ahol jelentős portrékat közölt. Ezután a Norvég Szépművészeti Akadémia (Statens Kunstakademi) professzor-igazgatója lett 1909 és 1925 közt.

Felesége, Oda Krohg szintén festőművész volt, fiuk, Per Krohg muralista lett. Legjelentősebb munkái a Norvég Nemzeti Művészeti, Építészeti és Dizájnmúzeumban és a dániai Skagens Museumban láthatók.

Magyarul[szerkesztés]

  • Krohg Krisztián: Albertine. Regény; ford. Szigethyné Szalay Erzsi; Magyar Irodalmi Rt., Bp., 1895 (A "Magyar Újság" regénycsarnoka)

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christian Krohg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]