China Railways HXD1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
China Railways HXD1
HXD10004.jpg
China Railways HXD1 sorozat
Általános adatok
Gyártó Zhuzhou Electric Locomotive Works, Siemens Transportation Systems
Gyártásban 2006-2008[1][2]
Darabszám 180
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés 2(Bo'Bo')
Nyomtávolság 1435
Engedélyezett legnagyobb sebesség 120 km/h
Hossz 355500 mm[3]
Magasság 3247 mm
Szolgálati tömeg 184 t (ballaszttal 200 t)
Legnagyobb tengelyterhelés 23-25 t
Villamos vontatás
Áramnem 25 kV 50 Hz AC
Áramellátás felsővezeték
Teljesítmény
Állandó 9600 kW
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz China Railways HXD1 témájú médiaállományokat.

A China Railways HXD1 sorozat egy kétszekciós, Bo’Bo’+Bo’Bo’ tengelyelrendezésű 25 kV 50 Hz AC áramrendszerű villamosmozdony-sorozat. A kínai Zhuzhou Electric Locomotive Works és a német Siemens Transportation Systems gyártotta közösen 2006-ban.

Története[szerkesztés]

Kína gazdasági fejlődésének következménye az energiaigényének rohamos növekedése. Ez vezetett a szénszállítási igény robbanásszerű emelkedéséhez. Az ország nagy bányavidéke Mongólia határán van, és innen kell a szenet a keleti parton szétosztani. Erre egyedül a vasút képes, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy az igények kielégítése csak nagyobb terhelésű vonatokkal lehet, melyeket nagyobb teljesítményű mozdonyok továbbítanak. A cél a vonat tömegének megnégyszerezése volt. Kína kulcsfontosságú technológiai fejlesztéseket hajt végre vasútján, melyet a kormány messzemenően támogat. A kínai piac megtartásának egyetlen útja egy kínai partnerrel történő kooperációs gyártás. A Siemens kooperációs megegyezést kötött a tervezés, gyártástechnológia, és a legfontosabb fődarabok közös előállítására, a HXd1 sorozatú mozdonyok esetében. A HXd1 mozdonyok megkezdték az üzemüket Tatung és Csinhuangtao városok között a Tatung–Csinhuangtao-vasútvonalon, mely az egyik legfontosabb szénszállítási útvonal. A vonal 25 kV 50 Hz váltakozó árammal villamosított. Teoretikusan mindegyik fél mozdony önállóan is tud üzemelni. A mozdony 23 tonna tengelyterhelésű, de ezt ballasztokkal 25 tonnára lehet növelni. Állandó vonóereje 530 kN, visszatápláló fékkel is rendelkezik, végsebessége 120 km/h. Minden összetevőjét úgy alakították ki, hogy szénporos levegő esetén is üzembiztosan működjön. A 180 darabos sorozat 2008 évre lett komplett, és azóta szállítják a napi több mint 25 db 20 000 tonnás vonatot, két dupla mozdonnyal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz China Railways HXD1 témájú médiaállományokat.
  • como Complete mobility , Issue 02 , June 2009 , pp. 14–26 , via www.mobility.siemens.com (information on early 21st century developments in rail transport in China, including HXD1)
  • RAILWAY TECHNOLOGY : HXD1 , brief description , documents.epfl.ch

Források[szerkesztés]

  1. 全球最大功率交流传动电力机车在湖南株洲下线 The world's largest power AC electric locomotives off the assembly line in Zhuzhou, Hunan , 9 November 2006 , news.xinhuanet.com
  2. Locomotives Reference List Electric Double Locomotive HXd1 for Chinese Railways CR] www.transportation.siemens.com
  3. More mega locos join the Chinese coal traction fleet , 1 August 2007 , www.railwaygazette.com