Chilei antarktiszi terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Chilei Antarktisz szócikkből átirányítva)
Chilei Antarktisz
Territorio Chileno Antártico
Chilei antarktiszi terület zászlaja
Chilei antarktiszi terület zászlaja
Chilei antarktiszi terület címere
Chilei antarktiszi terület címere

FővárosaVilla Las Estrellas
d. sz. 75° 00′, ny. h. 71° 30′Koordináták: d. sz. 75° 00′, ny. h. 71° 30′
ÁllamformaNem elismert területi igény
Vezetők
KormányzóJuan José Arcos
Hivatalos nyelvSpanyol
Népesség
Népszámlálás szerint130 fő (2002)
Becsült115 fő
Népsűrűség0,000143369176 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület1 250 257,6[1] km²
IdőzónaUTC−3 (UTC)
Egyéb adatok
Pénznemchilei peso (GBP)
A Wikimédia Commons tartalmaz Chilei Antarktisz témájú médiaállományokat.

A Chilei antarktiszi terület vagy Chilei Antarktisz (spanyolul: Territorio Chileno Antártico, Antártica Chilena) az Antarktiszon lévő terület, amelyre Chile igényt tart. A chilei Antarktiszi Terület a nyugati 53°-tól a nyugati 90°-ig, valamint a Déli-sarktól a déli 60°-ig terjed , részben átfedve az argentin és a brit antarktiszi követeléseket. A dél-amerikai szárazföldön található Cabo de Hornos önkormányzata igazgatja.

A Chile által igényelt terület magában foglalja a Dél-Shetland-szigeteket, az Antarktiszi-félszigetet, az úgynevezett O'Higgins-földet (spanyolul „Tierra de O'Higgins”) Chilében, valamint a szomszédos szigeteket, az Alexander-szigetet, a Charcot-szigetet és a sziget egy részét. Területe 1 250 257,6 km2. Határait az 1940. november 6-án kiadott, 1955. június 21-én közzétett 1747. évi rendelet határozza meg.

Chile Antarktiszra vonatkozó területi követelései főként történelmi, jogi és földrajzi megfontolásokon alapulnak. A chilei Antarktiszi Terület feletti chilei szuverenitásának gyakorlása minden olyan vonatkozásban érvényesül, amelyet az 1959-es Antarktiszi Szerződés aláírása nem korlátoz. Ez a szerződés megállapította, hogy az antarktiszi tevékenységeket kizárólag az aláíró felek és a csatlakozó országok békés céljaira kell fordítani. országokat, ezáltal befagyasztja a területi vitákat, és megakadályozza új követelések építését vagy a meglévők kiterjesztését.

A chilei antarktiszi terület földrajzilag az UTC-4 , UTC-5 és UTC-6 területeknek felel meg, de a magallanesi és a chilei antarktiszi időzónát használja, egész évben nyári időszámítást (UTC-3).

Chilének jelenleg 13 aktív antarktiszi bázisa van: 4 állandó, 5 szezonális és 4 menedékhely.

Történelem[szerkesztés]

Abraham Ortelius világtérképe (1570), ahol megjelenik a Terra Australis Incognita

A térképészek és európai felfedezők sok éven át spekuláltak a Terra Australis Incognita létezéséről, egy hatalmas területről, amely a Magellán-szoros és a Tűzföld déli részén található, és elérte a Déli-sarkot .

A (csak) Spanyolország és Portugália által 1494. június 7-én aláírt Tordesillas -i Szerződés nyugati és keleti globális befolyási területeit egy olyan vonalnak megfelelően határozta meg, amely a pólustól a pólusig húzódik, és amelyet soha nem határoztak meg (a 46° 37-nél). 'Ny a spanyol klasszikus értelmezésben, és nyugatabbra a portugál értelmezés szerint), így a Chile által ma igényelt, akkor még ismeretlen antarktiszi területek spanyol befolyás alá kerültek. Az 1506-os Ea quae pro bono pacis pápai bulla által támogatott szerződést nem ismerték el az európai nem katolikus államok, de még néhány katolikus állam sem, például Franciaország . Nagy - Britanniának , Hollandiának , Oroszországnakés más országokban az antarktiszi területeket res nulliusnak tekintették , senki földjének, amely egyetlen nemzet megszállásának volt kitéve. [3]

1534-ben V. Károly császár három kormányzóságra osztotta fel a dél-amerikai területet:

  • Új Kasztília vagy Peru - Francisco Pizarro ,
  • New Toledo vagy Chile Diego de Almagro és
  • Új León vagy Magellán-földek Simón de Alcazaba y Sotomayor [ es ] számára, amelyet ezt követően kiterjesztettek a Magellán-szorosra. [3]

1539-ben Új-Leóntól délre új kormányzóság alakult Terra Australis néven , Pedro Sánchez de la Hoz néven . [3] 1554-ben a hódító Pedro de Valdivia , aki Chile kormányzóságát vezette , megbeszélést folytatott az Indiai Tanáccsal, hogy adják át Új-León és a Terra Australis jogait Jeronimo de Alderetének , aki Valdivia halála után a következő évben Chile kormányzója lett, és annektálta a chilei gyarmati területet.

Számos történelmi dokumentum bizonyítja ezt, köztük egy 1554-es királyi rendelet:

Később, 1558-ban a brüsszeli királyi rendelet arra késztette a chilei gyarmati kormányt, hogy a mi nevünkben vegye át a spanyol korona határvonalába eső területeket és tartományokat a szoroson túli területekre utalva , mert akkoriban az úgy gondolta, hogy a Tierra del Fuego a Terra Australis szerves része . [3]

Bázisok, állomások, menedékházak és települések[szerkesztés]

Éjszakai kilátás Villa Las Estrellasra , az egyetlen polgári településre

Az Antarktiszi-félsziget földrajzi adottságai miatt a legjobb feltételekkel rendelkezik az emberi élet fejlődéséhez. Ezért a Chilei Antarktiszi Terület rendelkezik a legtöbb nemzetközi bázissal.

Négy állandó chilei bázis működik egész évben, míg öt csak nyáron (december-március) (szezonálisan) marad nyitva négy menedékhellyel .

A legnagyobb népesedési központ a King George-szigeten található, és a Base Presidente Eduardo Frei Montalva (1980) alkotja , amelynek van egy leszállópályája, a Meteorológiai Központ President Frei (1969) és a Villa Las Estrellas . Ez a Chiléhez tartozó enklávé a George Király-szigeten tudományos bázissal rendelkező többi ország számára fontosabb logisztikai támogatás magja.

Ugyanezen a szigeten nyitotta meg a Külügyminisztérium alá tartozó Chilei Antarktiszi Intézetet (INACH) , Julio Escudero professzor bázisát , Chile tudományos központját az Antarktiszon.

Jegyzetek[szerkesztés]