Chicago (musical)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chicago
musical
A Chicago brnói előadása (Vojtěch Blahuta, Ivana Vaňková, Aleš Slanina)
A Chicago brnói előadása (Vojtěch Blahuta, Ivana Vaňková, Aleš Slanina)
Eredeti nyelv angol
AlapműMaurine Dallas Watkins 1926-os előadása
Zene John Kander
Dalszöveg Fred Ebb
Szövegkönyv Fred Ebb
Bob Fosse
Főbb bemutatók 1975. június 3. – Broadway
Díjak Tony-díj

A Wikimédia Commons tartalmaz Chicago témájú médiaállományokat.

A Chicago című musicalt 1975. június 3-án mutatták be, a New York-i 46. Utcai Színházban. A darab inspirálója a húszas évek egyik nagy sikerű vígjátéka volt. John Kander és Fred Ebb musicaltörténeti művet írt, érdekes módon minden méltató a rendező-koreográfus és a szövegkönyvet is társszerzőként jegyző, Bob Fosse munkáját helyezi az első helyre. A darabot New Yorkban két évig, 898 alkalommal játszották, ezt követte egy hasonló időtartamú turné. Az ősbemutató főszerepeit Gwen Verdon, Chita Rivera és Jerry Orbach játszotta.

1997-ben Londonban – tíz évvel Bob Fosse halála után – óriási sikerrel mutatták be a darab két évtizeddel korábbi előadásának pontos reprodukcióját. A rendező egykori sztárja, munkatársa Ann Reinking a mozdulat szinten részletezett, rögzített koncepció alapján dolgozhatott.

A darabot magyarországon először a Fővárosi Operettszínházban mutatták be 1980-ban, Seregi László rendezésében. A prózai szövegeket Prekop Gabriella, a zenés szövegeket G. Dénes György fordította. A főszerepekben Galambos Erzsi (Roxie Hart), Felföldi Anikó (Velma Kelly) és Harsányi Frigyes (Billy Flynn) voltak láthatóak.

A darab cselekménye[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap