Chauliodus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Chauliodus
Evolúciós időszak: Késő miocén - jelenkor
Chauliodus sloani
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Stenopterygii
Rend: Nagyszájúhal-alakúak (Stomiiformes)
Alrend: Phosichthyoidei
Család: Mélytengeri viperahalfélék (Stomiidae)
Alcsalád: Chauliodontinae
Nem: Chauliodus
Bloch & Schneider, 1801
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chauliodus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chauliodus témájú kategóriát.

A Chauliodus a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a nagyszájúhal-alakúak (Stomiiformes) rendjébe és a mélytengeri viperahalfélék (Stomiidae) családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A Chauliodus halnem fajai minden mérsékelt övi és trópusi óceánban megtalálhatók.

Megjelenésük[szerkesztés]

A halak hossza 14,5-35 centiméter között van. Mivel a Chauliodus nem fajai, az óceánok mélyében élnek, rendelkeznek világítószervvel. A halak szemét világító perem övezi, hátúszóján világító fénycsali, oldalán és hasán fénykibocsátó szervek találhatók. A legtöbb világítószerv a halak testének alsó részén helyezkedik el. Finom, kékes pislákoló fényt szórnak. Ez közömbösíti a vízfelszín felől lehatoló kék fényt, így az állatok nem vetnek árnyékot az alatta levő vízre. Ez az álca elrejti a mélyből jövő, nagyobb ragadozók elől. A világítószerveket ki és be tudják kapcsolni, eltakarva vagy szabadon hagyva a világítószervekben keletkező fény útját. Szemük nagy, hogy minden halvány fényt, amit más halak bocsátanak ki észrevegyék. Hatalmas fogaik miatt, nem tudják teljesen becsukni a szájukat. Hasuk megnyúlhat akkorára, hogy velük azonos méretű zsákmányt is lenyelhessenek.

Életmódjuk[szerkesztés]

A Chauliodus nem fajai magányosan élnek, és lassan úszó ragadozó halak. 400-800 méteres mélységekben érzik otthon magukat. Táplálékuk különböző mélytengeri halak; közülük némelyik akkora, mint ők maguk. A nem fajai vadászhatnak a fényes csali segítségével, amely a háton található (ezt lógatja a szája előtt), vagy egyszerűen járja a mélyt, remélve, hogy rátalál egy zsákmányállatra. Ha nagy a zsákmány, lenyelés közben leáll a lélegzés, mert összenyomódnak a kopoltyúk.

Szaporodásuk[szerkesztés]

Szaporodási szokásaik alig ismertek. Feltételezik, hogy a halak nagy mennyiségű ikrát termelnek, amelyek a felnőtt stádium előtt planktonikus lárvákká fejlődnek.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A nembe az alábbi 9 faj tartozik:

Források[szerkesztés]