Chatsworth-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chatsworth-ház
Chatsworth Bridge.jpg
Település Bakewell
Építési adatok
Építési stílus Angol barokk
Tervező William Talman
Thomas Archer
Jeffry Wyattville
Joseph Paxton
James Paine
Építész(ek)
 • William Talman
 • Thomas Archer
 • Jeffry Wyatville
 • Joseph Paxton
 • James Paine
 • Bess of Hardwick
Hasznosítása
Tulajdonos A Chatsworth-alapítvány tulajdonosai
Alapadatok
Magassága125 m
Elhelyezkedése
Chatsworth-ház (Anglia)
Chatsworth-ház
Chatsworth-ház
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 53° 13′, ny. h. 1° 36′Koordináták: é. sz. 53° 13′, ny. h. 1° 36′
Chatsworth-ház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Chatsworth-ház témájú médiaállományokat.

A Chatsworth-ház egy angol kúria a Cavendish-család birtokában. A kúria a Derwent folyó partján áll, 5,6 kilométerre Bakewelltől, és 14 kilométerre Chesterfieldtől, Derbyshire megyében. A kúriához tartozik egy hatalmas kert, számos festmény és neoklasszikus szobrok is megtalálhatóak a házban. A Chatsworth-ház Devonshire hercegének székhelye és számos alkalommal lett Anglia kedvenc vidéki házának megválasztva.[1] Chatsworth egy műemlékekben gazdag történelmi épület, amely Jane Austen Büszkeség és Balítéletétől, a legújabb filmekig számtalan helyen felbukkant.

Építészet[szerkesztés]

A Cavendish ház egy Tudor-kori kúria helyére épült, aminek déli részét William Talman épített újra Devonshire első hercegének, William Cavendishnek. Az elkészült ház az angol barokk elterjedésében nagy szerepet játszott.[2] Az északi és nyugati rész valószínűleg Thomas Archer műve lehet. A nyugati rész több kővésetet is tartalmaz, de legnehezebb az északi oldal elkészítése volt, a ház aszimmetriája miatt.

Amikor Devonshire hatodik hercege kibővítette a házat, ezzel megduplázva méretét, a teljes nyugati oldalt újra kellett építeni. A hatodik herceg szintén építtetett 3 kaput a ház végében, amik közül a középső az északi bejárathoz, az északi kapu a kertbe vezetett, a déli kapu pedig az eredeti északi oldali bejárathoz vezetett. Az első herceg által építtetett kerítés ma már csak romokban található meg.

Belsőépítészet[szerkesztés]

Szoba a Chatsworth-házban

A ház legtöbb szobája egy bizonyos művészeti kort tükröz, és a mindenkori tulajdonosok próbáltak a belső térnek egyedi kinézetet adni.

Az első herceg készítette azt a barokk stílusú szobát, amit az uralkodó egy soha be nem következett látogatására készítettek. A szobában több festmény is helyet kapott, mint például a Julius Cézár meggyilkolását ábrázoló kép. A szobába vezető lépcső is úgy lett kialakítva, hogy jelezze, meddig mehet valaki a király és királynő jelenlétében.

1686-ban az első herceg idején átrendezték a családi szobákat és a mai State Apartments épült a helyén. A herceg olyan élvezetesnek találta az építést, hogy hamarosan a Painted Hall-t is átalakította.

Viktória királynő idején a hatodik herceg gondolkodott a szobák lerombolásán, de végül családja örökségének megőrzése mellett döntött. A szobákat 2010-ben újra berendezték, hogy eredeti állapotukra hasonlítsanak.

Az 1760-as években a konyhát a Belépő szobává alakították át, és a hátsó lépcsőket a Festmény szobává. Az ötödik herceg is alakított át néhány személyes szobát, de csupán a válaszfalakat mozgatták.

A hatodik herceg sokat változtatott a házon, hogy az megfeleljen rangjának és idejének is. A herceg kialakított egy könyvtárat és felmenői képeit akasztotta ki a lépcsőházban. Szintén átalakította a ház belső közlekedését, és az egyéni (a vendégszobáéhoz tartozó) nappalikat egy nagy nappalivá alakította át. A herceg több tudományos könyvet is birtokolt és saját mellék-könyvtára volt a személyes gyűjteményének. Ebben a könyvtárban úgy nevezett egy rétegű ablakokat helyeztek el. Az északi szárny földszintjén a szolgák szobái kaptak helyet. Az északi toronyban található meg Sculpture Hall, és a későbbi Belvedere szoba, ami színház lett a nyolcadik herceg idején.

Chatsworthnek körülbelül 126 szobája van, amiből 100 zárva van a látogatók előtt. A ház kialakítása tökéletesen megengedi a családnak, hogy ott éljenek még akkor is, amikor a ház nyitva van. A család szobái a déli rész földszintjén találhatóak meg.

Kert és a tájkép[szerkesztés]

A kert 0,42 km²-en terül el és 405 évig tartott kialakítani. 2,8 km hosszú kerítés veszi körül és a parkot körülvevő terület körülbelül 4 km²-nyi területet foglal. Körülbelül 20 kertész gondoskodik a növényekről. Az évi átlagos csapadék mennyiség 855 milliliter és 1160 óra napsütésre lehet számítani.

Az eredeti kert Sir William Cavendish és felesége Bess építtették 1555-ben. A kert déli részén tavacskák és szökőkutak ékesítették a kertet. A kert egyik látványossága egy kő-torony, Queen Mary’s Bower, amit Mária királynő itt tartózkodása idején építettek. Ez a torony ma már nem a kert, hanem a park részét képezi. Kevés a bizonyíték arra, hogy Bess halála után is történtek építési munkák a kertben.

Az orosz cár tiszteletére épített Emperor Fountain

Devonshire első hercege a házat és kertet is újjáépítette klasszikus stílusban. A herceg volt az egyik első angol nemes, aki felismerte a kertek fontosságát. Az első herceg által építtetett legfontosabb kertrészek:

 • The Cascade and Cascade House: 24 kőlépcsőn lefutó vízesés; minden lépcső egy kicsit más, hogy különböző hangot adjon ki, amikor a víz lefut róla.
 • Canal Pond: négyszögletes tó a háztól délre
 • Seahorse Fountain: a ház és a Canal Pond között található, kör alakú tó
 • Willow Tree Fountain: Egy fűzfa alakú kút, amit úgy terveztek, hogy vizet spricceljen az arra járókra.
 • First Duke’s Greenhouse: el kellett mozdítani eredeti helyéről
 • Flora’s Temple: 1685-ben épült klasszikus stílusú templom. Tartalmaz egy szobrot Floráról, Gaius Gabriel Cipper művét.
 • West Garden: a család magán kertje

Lancelot Brown építette át a kertet, hogy a kor divatos naturalista képét kapja meg a negyedik herceg idejében. Ez az átalakítás adta meg a kertek ma is jellegzetes kinézetét.

A következő nagy átalakítás 1811 után tizenöt évvel következett be a hatodik herceg idejében. A munkálatokat Joseph Paxton főkertész végezte, akinek munkássága alakította leginkább a kertek mai képét.. Legfontosabb munkái Chatsworthben:

 • Rock Garden and Strid: 1842-ben építették a herceg Alpok-béli látogatásának emlékére. A legmagasabb kőépítmény 14 méter magas és egy vízesés folyik le belőle.
 • Pinetum: 1830 és 1831 között telepítették be több Angliában alig ismert növényfajjal
 • Cole Hole and Tunnel
 • Arborétum
 • The Great Conservatory: 1920-ban végleg lerombolták a fenntartás magas költségei miatt.
 • The Case, eredetileg a Conservative Wall nevet viselte
 • Emperor Fountain: 1844-ben az orosz cár Angliai látogatása idején tervezett megállni Chatsworth-nél is. Erre az alkalomra építették meg a világ legmagasabbra futó szökőkútját, ami a 90 m-t is elérheti. Manapság csak ritkán éri el teljes magasságát, de időnként lehet ezt is látni.[3]
Chatsworth útvesztője

A hetedik és nyolcadik hercegek nem végeztek változtatásokat a kertben, inkább a növényvilág fenntartására helyezték a hangsúlyt. A kertben a legnagyobb változást a két világháború hozta. A legnagyobb veszteség a Great Conservatory volt. A kertek néhány 20. századi látványossága:

 • Cottage garden
 • Display Greenhouse
 • Kitchen garden
 • Maze
 • Quebec
 • Rose Garden
 • Sensory Garden
 • Serpentine Hedge
 • Summer House
 • Golden Grove
 • Azálea völgy és a szakadék

Park, erdők és a farm[szerkesztés]

A Corn Mill előtt elterülő park egy részlete

A 4,05 km2-en elterülő parkot nagy részben Lancelot Brown tervezte az 1760-as években. A parkot egy 15 kilométer hosszú kerítés veszi körül és többfajta állat is legel a területen, többek között szarvasmarha és bárányok is. A park mai kinézetének kialakításban olyan tervezők vettek részt, mint például George London; William Kent; Lancelot Brown; Sir Jeffry Wyatville and Sir Joseph Paxton.

1750 és 1780 között Lancelot Brown ültette tele a parkot fákkal, többnyire dombokon, de a középső területnek megpróbálta megőrizni természetes kinézetét..

A tizennyolcadik században James Pain építész több épületet is tervezett a parkba. Chatsworth vizekben gazdag terület és a tavak összesen 80 millió liter vizet tárolnak, a természetes ökoszisztémát csak az Emperor Fountain megépítésekor zavarták meg.

Története[szerkesztés]

Sir William Cavendish 1547-ben vette feleségül Elisabeth Talbotot, és közösen vették meg azt a kúriát, ami a későbbi Chatsworth-házzá vált. Férje halála után Elisabeth többször is újraházasodott és utolsó férje volt Mária, a skótok királynőjének őre. Mária volt szálláshelyét még mindig a Queen of Scots Apartments-nek hívják. Bess maga a Hardwick Hall-t építette, ahol több Erzsébet kori mű is megtalálható. William Cavendish, Devonshire első grófja hatalmas vagyon örököse volt, és több pozíciót is betöltött a parlamentben. A második gróf magántanára a filozófus Thomas Hobbs volt, és a herceg I. Károly személyes jó barátjává vált. Halála után nagymértékű adósságot hagyott maga után. A harmadik gróf a polgárháborúban a király oldalán állt, és csak a monarchia restaurációja idején tudott otthonába visszatérni, amit a háború folyamán többször is elfoglaltak. Mire a negyedik gróf és egyben első herceg megörökölte birtokait már híressé vált, és maga Horace Walpole is írt róla. Egyike volt azoknak, akik aláírták Orániai Vilmos meghívó levelét. A második herceg, habár jelentős átalakítást nem tett a házon, de festménygyűjteménye híressé tette. A harmadik herceg politikailag aktív életet élt. Az életében bekövetkezett tűz miatt Chatsworth jelentős részét át kellett építeni. A munkálatokat William Kent végezte.

A negyedik herceg jelentős változtatásokat hajtott végre mind az épületben, mind a kertben. Az ötödik devonshire-i herceg híres volt magánéletéről és Lady Georgina Spencer és Lady Elisabeth Fosterhez való házasságról. Életében minden hónapban egyszer Chatsworthben vacsorát szolgáltak fel a házban minden látogatónak. A herceg fő lakhelye Londonban volt. A hatodik herceg soha nem házasodott meg, de hatalmas összegeket és 47 évet töltött Chatsworth javítgatásával. Neki köszönhető a ház hatalmas szoborgyűjteménye is, emellett ő alkalmazta Joseph Paxtont is.

A hetedik és nyolcadik herceg életében Chatsworth keveset változott, és a későbbi örökösök is a ház megóvására koncentráltak.

Megjelenése filmekben, könyvekben[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Források és további információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]