Charonosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charonosaurus
Evolúciós időszak: 65,5 Ma
késő kréta
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Lambeosaurinae
Nemzetség: Parasaurolophini
Nem: Charonosaurus
Faj: C. jiayinensis
Tudományos név
Charonosaurus jiayinensis
Godefroit, Zan & Jin, 2000
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Charonosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Charonosaurus témájú kategóriát.

A Charonosaurus a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe, az (Ornithopoda) alrendjébe és a Hadrosauridae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Charonosaurus egy Hadrosauridae nem, amelyet Godefroit, Zan és Jin fedeztek fel, 2000-ben. A maradványt az Amur folyó déli részén találták meg, ott ahol a folyó határt alkot Kína és Oroszország között.

A Charonosaurus egy hatalmas Lambeosaurinae hadroszaurusz volt; hossza körülbelül 10 méter lehetett.[1] A holotípus, (CUST J-V1251-57), egy töredékes koponyából áll, ezt a kínai Jilin tartomány fővárosában, Changchunban levő Tudományos és Technológiai Egyetemen (Changchun University of Sciences and Technology) őrzik. A kövületet a késő maastrichti korszakban keletkezett Yuliangze rétegben találták meg. A lelőhely a Jiayin falutól nyugatra fekszik, a Heilongjiang tartományban. Ezen a helyen felnőtt és fiatal hadroszaurusz maradványokat fedeztek fel, feltételezik, hogy ezek is a Charonosaurus fajhoz tartoznak. Egyik combcsont hossza megközelíti a 135 centimétert. A töredékes koponya hasonlít a Parasaurolophuséra és lehet, hogy egy szarvszerű cső ült rajta, mert a homlokcsont felszíne ennek folytatására utal. A Charonosaurus, az egyik legnagyobb ázsiai hadroszaurusz. Jelenléte a késő krétában arra utal, hogy a Lambeosaurinae alcsalád még létezett a kréta–tercier kihalási esemény idején (közismert, hogy a Lambeosaurinae alcsalád nem volt jelen Észak-Amerikában a késő Maastrichti idején).[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
  2. Godefroit, Pascal, Shuqin Zan; and Liyong Jin (2000). „Charonosaurus jiayinensis n. g., n. sp., a lambeosaurine dinosaur from the Late Maastrichtian of northeastern China”. Compte Rendus de l'Academie des Sciences, Paris, Sciences de la Terre et des planètes 330, 875–882. o.