Charles Joughin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Charles Joughin
Charles Joughin.jpg
Született 1879. augusztus 3.
Birkenhead
Elhunyt 1956. december 9. (77 évesen)
Paterson
Állampolgársága brit
Foglalkozása Pék
Halál okatüdőgyulladás
Sírhely New Jersey

Charles Joughin (1879. augusztus 3. – 1956. december 9.) a Titanic egyik pékje, megmenekült személy a legénységből. Joughin Liverpool mellett született, a Titanicon kívül az Olympic nevű hajón is szolgált.

A Titanicon[szerkesztés]

Joughin pékmesterként dolgozott az elsüllyeszthetetlen hajón. Kabinja az E fedélzeten volt. Elmesélése szerint a vasárnapi éjszakán „erősen telített” állapotban volt, többek között a brandynek köszönhette az életét. Amikor a hajó összeütközött a jégheggyel, Joughin épp aludt, a süllyedés alatt többször sétált vissza a kabinjába, hogy „kicsit ledőljön aludni”. Mire felment a csónakokhoz, a víz elöntötte az E fedélzetet.

Joughin ittasan sem veszítette el a lélekjelenlétét. Előbb kenyereket hordatott a fedélzetre a pékekkel, majd nőket szállított be a mentőcsónakokba erőszakkal, amikor még – a csónakba szállás kezdetén – vonakodtak maguktól beszállni. Később nyugszékeket hajigált a tengerbe kapaszkodónak.

Percekkel a végső elmerülés előtt, amikor a hajó teste 45 fokos szögben állt kifelé, a pékmester a hajó farába menekült, és felállt a hajó hátoldalára. Mikor a hajó végleg elsüllyedt, csaknem két órán keresztül úszott, míg elérte a felborult B csónakot, amelyen már tucatnyi hajótörött állt. Joughin már nem fért fel a csónak gerincére, ezért egy kollégája karjába kapaszkodva úszott a B csónakon levők megmentéséig. Nemigen érezte a jéghideg vizet, mivel még az alkohol hatása alatt volt.

Joughin 1956 decemberében hunyt el, 77 esztendősen.

Források[szerkesztés]