Chalkidiki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ősi térkép a területről
Naplemente Chalkidikiben
Cholomondas hegyvidéke
Nikiti

Chalkidiki vagy Halkidiki (görögül: Χαλκιδική) félsziget Észak-Görögországban, az Égei-tenger északnyugati részén. Chalkidiki középső északi részén található a Cholomontasz-hegy. Maga a félsziget három kisebb félszigetre oszlik: Kasszandra, Szithonia és Agion Órosz, utóbbin az Athosz-hegy és az ahhoz kapcsolódó Szent Hegy Autonóm Szerzetesi Állam található. Észak felől Szaloniki határolja. Chalkidiki legjelentősebb városa, Polygyros (Πολύγυρος) a félsziget közepén található. Más jelentős városai a Nea Moudania (Νέα Μουδανιά) és Nea Kallikrateia (Νέα Καλλικράτεια).

Chalkidiki régió Görögország egyik területi egysége. Öt adminisztrációs területre osztották fel. Nincs saját vasútállomása vagy repülőtere. Két saját televíziós csatornája van, a TV Halkidiki és a Super TV.

Van néhány hely, amit érdemes felkeresni a turistáknak nyáron, mint a Yerakini (Gerakina-tengerpart), Neos Marmaras (Porto Carras), Ouranoupolis, Nikiti, Psakoudia, Kalithéa (Athos), Sani Resort, stb.

Az első görögök körülbelül az i. e. 8. században érkeztek a területre, és aranybányászattal foglalkoztak.

Turizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chalkidiki az 1950-es évektől kezdve népszerű turistaparadicsom, amikor Szaloniki lakossága elkezdte az itteni vízparti falvakban tölteni a nyári hónapokat. Kezdetben szobákat béreltek a falusiaktól. Az 1970-es évekre már Ausztriából és Németországból is érkeztek nyaralók, de az igazi turisztikai fellendülés az 1980-as években kezdődött.