Chadwick-parti gyapotegér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chadwick-parti gyapotegér
Természetvédelmi státusz
Kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Egéralkatúak (Myomorpha)
Öregcsalád: Muroidea
Család: Hörcsögfélék (Cricetidae)
Alcsalád: Neotominae
Nemzetség: Reithrodontomyini
Nem: Peromyscus
Faj: P. gossypinus
Le Conte, 1853
Alfaj: P. gossypinus restrictus
Tudományos név
Peromyscus gossypinus restrictus
A.H. Howell, 1939
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chadwick-parti gyapotegér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chadwick-parti gyapotegér témájú kategóriát.

A Chadwick-parti gyapotegér (Peromyscus gossypinus restrictus) az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába és a Neotominae alcsaládjába tartozó gyapotegér egy feltételezhetően kihalt alfaja. Egérszerű, apró termetű rágcsáló.

Előfordulása[szerkesztés]

Nevét eredeti élőhelyéről kapta: Chadwick-part, amely Floridában a Manasota Key-félsziget tengerparti övezetében található. Élőhelyén 1938-ban láttak utoljára, így jelenleg azt feltételezik, hogy kihalt. Az egér elsősorban Englewood-ban a Sarasota megyei Chadwick-parton, illetve Englewood déli részén a Charlotte megyei Englewood-parton volt fellelhető.

Megjelenése[szerkesztés]

A Chadwick-parti gyapotegér hasonlít a gyapotegérhez, de annál kisebb termetű és halványabb színezetű. A teljes testhossza (farokkal együtt mérve) 172 mm volt, ebből a farok hossza 72,5 mm. A hátsó lábak hossza 22,3 mm, a fülek hossza 22,3 mm, legnagyobb koponyahossza pedig a 27,6 mm volt. A járomcsonti szélessége 13,9 mm, a ’’praeorbitalis’’ távolság 4,4 mm, az orrhossza 10,9 mm, az állcsontban ülő fogak hossza 3,9 mm volt. A szőrzetének színezete felül rózsaszínből fahéjba hajlik egy kevés vörös színezettel a háta közepén. Alul fehér színű volt némi halvány rózsaszínből sárgásbarnába hajló elmosódott színezettel a mellkasán. A farok felül barna, alul sárgásbarna színű. A háti csík hátul kisebb volt, mint a gyapotegérnél.

Életmódja[szerkesztés]

A Chadwick-parti gyapotegér a zárt lombkoronával rendelkező tengerparti erdők lakója volt. Ezen erdőtársulások fő erdőalkotó fafajai a virginiai tölgy (Quercus virginiana), a közönséges szabalpálma (Sabal palmetto) és a déli virginiai boróka (Juniperus virginiana var. silicicola). Homokdűnéken, ahol a tengeri zab (Uniola paniculata) - ez egy magas fűféle - alkotja az uralkodó vegetációt szintén megtalálható volt. A gyapotegérhez hasonlóan a Chadwick-parti gyapotegér is éjszakai állat volt. Ökológiai szempontból ezt az alfajt a feltételezett kihalása miatt eddig nem vizsgálták.

Kihalása[szerkesztés]

A Chadwick-parti gyapotegérnek csak 15 példánya vált ismertté, melyeket Luther C. Goldman gyűjtött 1938 márciusában. Azt követően kapott feltételezetten kihalt besorolást, hogy az 1984-ben, 1985-ben, 1988-ban és 1989-ben végzett kiterjedt kutatás sem hozott eredményt, azaz ezt az egeret nem sikerült újra felfedezni. Eltűnésének oka lehetett élőhelyének, a tengerparti erdőknek az eltűnése, valamint az elvadult házi macskák elszaporodása.

Rokon fajai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Peromyscus gossypinus restrictus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]