Catherine Schell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Catherine Schell
Catherine Schell (1967).jpg
Életrajzi adatok
Születési név
  • Katherina Schell von Bauschlott
  • Katherina Schell von Bauschlott
Született 1944. július 17. (76 éves)[1][2]
Budapest
Házastársa
  • William Marlowe (1968–1977)
  • Bill Hays (1982–2006)
Iskolái Otto Falckenberg School of the Performing Arts

Catherine Schell IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Catherine Schell témájú médiaállományokat.

Catherine Schell (született: Katherina Freiin Schell von Bauschlott, 1944. július 17-én, Budapesten) magyar születésű színésznő, aki brit filmekben és tévésorozatokban tett szert hírnévre az 1960-as és 1970-es években. Legismertebb szerepe Maya volt az Alfa holdbázis című science-fiction sorozatban.

Schell a családneve, eredeti nevében a "von Bauschlott" azt a németországi falut jelöli (ma Neulingen része), ahol a család birtoka volt. A karrierje elején a Catherine von Schell és a Katherina von Schell neveken is játszott. Az ismert adatok szerint nem rokona Maximilian és Maria Schell osztrák-svájci színészeknek.

Pályája kezdetéig[szerkesztés]

Apja, Paul Schell von Bauschlott báró magyar diplomata, anyja Katharina Maria Etelka Georgina Elisabeth Teleki de Szék bárónő volt.[3] A család vagyonát még a háború elején elvették a nácik. Édesanyja a háború után egy ideig John Philips, a LIFE magazin újságírójának tolmácsa lett. A szovjet hadsereg és a kommunizmus elől menekülve szüleivel Ausztriában éltek, szegénységben, előbb Bécsben, majd Salzburgban. A család 1950-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Katherina a New York Cityhez tartozó Staten Island katolikus iskolájába járt. 1957-ben az apját felvette a Szabad Európa Rádió. A család Münchenbe költözött és a lány itt kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt. Az Otto Falckenberg előadóművészeti iskolába járt.[4]

Filmográfia[szerkesztés]

Válogatott filmjei[szerkesztés]

Televíziós sorozat[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. [1]
  4. "The Making of Space:1999" by Tim Heald, Ballantine Books, 1976, ISBN 978-0345252654 (p. 60)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Catherine Schell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]