Catherine Schell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Catherine Schell
Guido de Moor, Catherine Schell és Piet Römer (1967)
Guido de Moor, Catherine Schell és Piet Römer (1967)
Életrajzi adatok
Születési név Katherina Schell von Bauschlott
Született 1944. július 17. (75 éves)[1][2]
Budapest
Házastársa
  • William Marlowe (1968–1977)
  • Bill Hays (1982–2006)
Iskolái Otto Falckenberg School of the Performing Arts

Catherine Schell weboldala
Catherine Schell az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Catherine Schell (született: Katherina Freiin Schell von Bauschlott, 1944. július 17-én, Budapesten) magyar születésű színésznő, aki brit filmekben és tévésorozatokban tett szert hírnévre az 1960-as és 1970-es években. Legismertebb szerepe Maya volt az Alfa holdbázis című science-fiction sorozatban.

Schell a családneve, eredeti nevében a "von Bauschlott" azt a németországi falut jelöli (ma Neulingen része), ahol a család birtoka volt. A karrierje elején a Catherine von Schell és a Katherina von Schell neveken is játszott. Az ismert adatok szerint nem rokona Maximilian és Maria Schell osztrák-svájci színészeknek.

Pályája kezdetéig[szerkesztés]

Apja, Paul Schell von Bauschlott báró magyar diplomata, anyja Katharina Maria Etelka Georgina Elisabeth Teleki de Szék bárónő volt.[3] A család vagyonát még a háború elején elvették a nácik. Édesanyja a háború után egy ideig John Philips, a LIFE magazin újságírójának tolmácsa lett. A szovjet hadsereg és a kommunizmus elől menekülve szüleivel Ausztriában éltek, szegénységben, előbb Bécsben, majd Salzburgban. A család 1950-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Katherina a New York Cityhez tartozó Staten Island katolikus iskolájába járt. 1957-ben az apját felvette a Szabad Európa Rádió. A család Münchenbe költözött és a lány itt kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt. Az Otto Falckenberg előadóművészeti iskolába járt.[4]

Filmográfia[szerkesztés]

Válogatott filmjei[szerkesztés]

Televíziós sorozat[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. [1]
  4. "The Making of Space:1999" by Tim Heald, Ballantine Books, 1976, ISBN 978-0345252654 (p. 60)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Catherine Schell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]