Castorocauda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Castorocauda lutrasimilis szócikkből átirányítva)
Castorocauda
Evolúciós időszak: Középső jurakéső jura
Az állat rekonstrukciója
Az állat rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Cynodontia
Alrendág: Docodonta
Család: Docodontidae
Nem: Castorocauda
Ji et al., 2006
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Castorocauda témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Castorocauda témájú kategóriát.

A Castorocauda („hódfarkú”) az emlősszerűek (Synapsida) osztályának Therapsida rendjébe, ezen belül a Docodontidae családjába tartozó nem.[1]

Tudnivalók[szerkesztés]

Ez a félig vízhez kötött emlősszerű élőlény ezelőtt 164 millió évvel élt, a jura korban. Maradványait a belső-mongóliai Tiaojishan Formation-ban fedezték fel. A nemből eddig, csak egy faj került elő, az úgynevezett Castorocauda lutrasimilis Ji et al., 2006. Az állat felfedezői és leírói: Qiang Ji, Chong-Xi Yuan, Zhe-Xi Luo és Alan Tabrum.

Ez a jura kori állat konvergens evolúciót mutat több ma is élő állattal, például: a kacsacsőrű emlőssel (Ornithorhynchus anatinus), a vidrával (Lutrinae) és a hóddal (Castoridae)

A farka lapított volt. Nem került elő az egész fogazata, csak az alsó állkapcsán levő fogai ismerjük: 4 metszőfog, 1 szemfog és 6 őrlőfog. A fogazata alapján a kutatók úgy vélik, hogy az állat halakkal és kis gerinctelenekkel táplálkozhatott. Testhossza 42,5 centiméter és testtömege 500-800 gramm; ezekkel a méretekkel a jura kor legnagyobb emlősszerűje lett. Testét szőrzet borította.

Korábban úgy vélték, hogy a dinoszauruszok idején az emlősök és emlősszerűek üreglakó lények voltak, amelyek csak igen ritkán merészkedtek a felszínre. De a Castorocauda, továbbá a tatuszerű Fruitafossor, a dinoszauruszokkal táplálkozó Repenomamus és a repülőmókus-szerű Volaticotherium állatoknak köszönhetően ez a vélemény már aligha érvényes.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mammals from the age of dinosaurs. New York: Columbia University Press, 113. o. (2004). ISBN 0-231-11918-6 

Források[szerkesztés]

  • Ji, Q., Z.-X. Luo, C.-X. Yuan, A. R. Tabrum. February 24, 2006. "A swimming mammaliaform from the Middle Jurassic and ecomorphological diversification of early mammals". Science, 311:5764 pp. 1123-1127.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Castorocauda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]